Ancesters Blood – A Moment of Clarity

Ancesters Blood – A Moment of Clarity
Heidens Hart Records, 2013

De Finnen van Ancesters Blood hadden even een helder moment en besloten daarin om nog eens een full-length op de markt te gooien. Dat was geleden sinds het debuut uit 2008, dat me echter nooit aan de oren gekomen is.

Het concept is wellicht niet erg veranderd: harmonische paganblack met zachtaardige synths en een erg epische geladenheid. Mij doet het wat terugdenken aan de beginperiode van Dimmu Borgir, met ook diezelfde symfonische landschappen die met doffe drums en een oldschool gitaarsound op je afkomen. Deze band blijft daar wat mij betreft wel wat te veel in ronddwarrelen en maakt van A Moment of Clarity meteen een lange, symfonische plaat die zich op herhaling richt. Vocaal is het ook uiterst beperkt gebracht met een behoorlijk chaotische en monotone zanglijn op de atmosferische golven en het drumgebeuk. Dan gaat toch de voorkeur naar de fases waar even geen zang opduikt. En het kan zeker de goede kant op hoor: Ritual of The Sacred Dance is op zich nog steeds erg taai en basic, maar de deuntjes zitten hier echt wel heerlijk episch en bovendien komt er ook eens wat pit in deze song te zitten.

Iets voor de liefhebbers van doffe vikingklanken uit het oudste Dimmu Borgir-straatje, maar nog niet van dat niveau gebracht. Ancesters Blood neem je vooral mee voor de epische en oldschool sfeer, maar beluister je echt niet voor de diepgang of kracht ervan. Een goed pagan-tussendoortje.

Tracklisting:

Ancesters Blood - A Moment of Clarity

  1. Intro
  2. Legend of The Horizon
  3. Ancesters Blood (Part II)
  4. From The Ruins…
  5. A Moment of Clarity
  6. Ritual of The Sacred Dance
  7. Puu Iänikuinen
  8. Outro

Line-up:

  • Raud – Vocals, Guitars
  • E. Heinonen – Keyboards
  • K.S. – Drums
  • Thorgaunt – Bass

Links: