Ellende – Ellende

Ellende – Ellende
Talheim Records, 2013

Het hoeft allemaal geen kommer en kwel te zijn, al verwacht je uiteraard ergens wel dat er zoiets op je bord belandt als je een bandnaam als deze voor je krijgt. Ellende is een nieuw Oostenrijks gegeven dat, zoals het al deed vermoeden, behoorlijk melancholische zaken uit de mouw schudt. Eigenlijk gaat het om een solo-project, maar aangezien Lukas zichzelf het vioolspelen nog niet heeft aangeleerd en ambitieus het podium wil opduiken, steunt hij op een zeker entourage aan bandleden. Na een eerste EP vorig jaar is het nu de beurt aan het debuutalbum.

Het klinkt uiteraard allemaal wel bekend in de oren, maar dat betekent zeker niet dat deze plaat er niet mag zijn. Het siert de man in kwestie dat hij behoorlijk wat stijlvolle zaken bij elkaar weet te gooien en er een bitterzoet praalstuk van weet te maken. Het zomersdepressieve Alcest-gevoel weerklinkt zeker wel wat in deze gitaren, net als hier en daar een vleugje post-rock, maar het overheersende sentiment is toch behoorlijk anders. Slepend en bekruipend gebracht met wanhoopsgeschrei en daarnaast wat zachte Agalloch-akoestiek die onder andere de Aus Der Ferne-delen vol diepgang maakt. Het minpunt op deze plaat is dan vooral de progressieve toets die hier en daar aan het drumscenario wordt toegekend. Een beetje jammer dat dit harmonisch hoogstaande plaatje op die manier hier en daar wat mindere momenten kent. Misschien kon de zang hier en daar met nog iets meer overtuiging ingezongen worden, maar voor de rest is dit een aardig werkje.

Fans van Alcest en rustgevende akoestiek op een bedje van melancholische black vinden wel een warm plekje voor het debuut van deze Oostenrijker. Misschien is Ellende hier en daar nog een beetje langgerekt, maar dat is uiteraard eigen aan het genre. Zeker ook geen band die het warm water uitgevonden heeft, maar wel een plaat weet te brengen die barst van emotie. Aanraders: Feuer en Aus Der Ferne

Tracklisting:

Ellende - Ellende

  1. Wind
  2. Berge
  3. Aus Der Ferne Teil I (Ewige Ruhe)
  4. Feuer
  5. Meer
  6. Aus Der Ferne Teil II (Letzter Ausweg)

Line-up:

  • Lukas – Guitar, Bass, Drums, Vocals, Piano
  • Anne – Violin, Viola

Links: