Vestiges & Panopticon – Split

Vestiges & Panopticon – Split
The Flenser, 2013

Panopticon is ondertussen geen onbekende meer voor mensen die mee zijn in het actuele blackmetalgebeuren. Het is een uitloper van de Cascadische blackmetalscene, en een voortrekker van de anarchoblack-substroming. Hipsters krijgen er niet genoeg van. Vestiges is minder bekend, ik kende ze enkel van de cover die ze maakten van Zombie (The Cranberries).

Vestiges brengt twee nummers, waaronder een instrumentale intro en dan een minuten durend postblacknummer met blackmetal en wat posthardcore-/sludge-/crust-invloeden. Dat laatste is dan wel ontdaan van alle lompe en brute geluiden, weg met die bassen. Het resultaat is een garagegeluid, waardoor een mix van postmetal en Amerikaanse punkblack ontstaat. De atmosferische black dient als catchy gladmaker voor de maatschappijkritische crust of punk of hardcore of hoe je het ook wil bekijken en dat zint me maar weinig. Sfeervol aan de ene kant en in your face aan de andere kant, gewoon omdat het kan, neen dank u.

Panopticon doet eigenlijk krek hetzelfde. Melancholische black met zeer veel sfeer en dromerigheid, vermengen met emo-/agressie-uitlatingen: dingen als I don’t give a shit zijn meer regel dan uitzondering en brengen je meer dan eens in de war. Ergens voelt dit fundamenteel verkeerd aan onder mijn hersenpan en slechts met de grootste moeite kan ik het vocale gebeuren onderdrukken en genieten van het instrumentale gebeuren. Amper. De Suicide Nation-cover is eigenlijk goed gekozen in deze context, al was die mix van screamo en black metal niet zo atmosferisch en veel “eerlijker” dan dit Panopticon. Weggelegd voor fans van Deafheaven wellicht, die moeten maar eens verder klikken.

Tracklisting Vestiges :
Lanz/The Parents of Oude Pekela - Excrement Terrorism on the Holy Trinity Pt.2

  1. VII
  2. VIII

Tracklisting Panopticon :

  1. A Letter
  2. The Eulogy
  3. Collapse & Die (Suicide Nation cover)

Line-up Panopticon :

  • A. Lunn

Links: