Izegrim – Congress Of The Insane

Izegrim – Congress Of The Insane
Listenable Records, 2013

Als alle uit de maatschappij verstoten freaks op aarde nu eens een gezellig congresje zouden inrichten, waarop ze met z’n allen lekker boosaardig zouden doen. Een congres van de gestoorden. Dat moet het concept van de vierde Izegrim-plaat zijn. Ze begonnen als death-/thrashband, gingen wat experimenteren met southern en stoner en laatst maakten ze nog een sterk melodieus album. Twee keer hetzelfde zit er dus echt niet in bij deze Nederlanders, ook nu niet.

Eigenlijk kan je Congress Of The Insane in één slogan samenvatten: “niet zeiken, gewoon beuken.” Het is riffgeoriënteerde, dynamisch uitgebalanceerde death/thrash geworden. Energieke, door een vurige snaredrum opgejaagde thrashlemetten verzorgen het snellere hakwerk en laten het grove beukwerk over aan op solide basdrumfundamenten denderende deathmetalbijlen. Daar trekken ze regelmatig een ijzersterk solosnoer doorheen. Veel bands laten daar de ritmegitaar gewoon de akkoorden volgen, hier blijft die de boel recht voor de raap verpletteren. Een afschrikwekkende Marloes legt haar zanglijnen waar ze horen te liggen en grunt het poeier uit d’r strot.

Dynamisch beuken, we blijven erop hameren, want dat is ook wat de songs doen. Vanaf de eerste luisterbeurt hebben de bevlogen thrashgrooves en vicieuze old school deathmetalgrooves je al helemaal murw gebeukt. Collega Martijn van den Beukel heeft in zijn Carcass-review de frase “catchy als een dooie forel” gelanceerd en als je zo’n Endless Strife of The Legion om de oren krijgt weet je wat ‘ie daarmee bedoelde. Eén song steekt daar dan nog eens bovenuit: Carousel of Death. Een intensieve groove slingert er een paar kwieke melodieuze riffs doorheen, zet het op een thrashen dat de vonken eraf vliegen en voegt dan een nieuwe lading melodieus buskruit toe. De vetste beukriff van de schijf zo ergens in het middenstuk maakt het helemaal af. Kunnen we nog inschrijven voor dat congres?

Tracklisting
Izegrim-CongresOfTheInsane

  1. Relic Of The Past
  2. Decline And Fall
  3. Celebratory Gunfire
  4. Endless Strife
  5. Deterioration From Perfection
  6. Unchallenged Dominance
  7. Modern Day Freak
  8. The Legion
  9. Carousel Of Death
  10. Manifest Of A Megalomaniac
  11. Carnival Of Deception

Line-up:

  • Jeroen Wechgelaer – Gitaar
  • Marloes Voskuil – Basgitaar, vocalen
  • Ivo Maarhuis – Drums
  • Bart Van Ginkel – Gitaar

Links: