In Solitude – Sister

In Solitude – Sister
Metal Blade, 2013

De mensen die zoeken naar ouderwetse heavy metal zullen al wel kennis hebben gemaakt met In Solitude. Deze Zweden timmeren al elf jaar aan de weg en Sister is de derde plaat. De band heeft vaak vergelijkingen met Mercyful Fate meegekregen maar op deze nieuweling worden die grotendeels op de achtergrond gezet.

In Solitude omarmt new wave en postpunk uit de jaren ’80 op Sister. Dat zal voor sommige luisteraars even slikken zijn maar ondergetekende was gelijk om. Ook is de manier waarop het geluid neergezet wordt helemaal niet metal. Sister klinkt heel warm en aangenaam voor het gehoor. De gitaren zijn niet ontzettend scherp, de bas staat duidelijk in de mix en de drums klinken heel puur.

Een element dat deze plaat naar een hoger niveau schopt is de zang van Pelle Åhman. De man heeft een zeer diepe en meeslepende stem die op een wonderbaarlijke wijze klinkt als een kruising tussen Nick Cave en een minder wanhopig klinkende Robert Smith (The Cure). Åhman excelleert vooral op A Buried Sun, een nummer met een doomy vibe waarop de zang een glanzende hoofdrol heeft.

De eerste helft van de plaat ligt op een vrij laag tempo maar Lavender heeft een opzwepende, bijna dansbare groove. Hetzelfde geldt voor het titelnummer maar dan met een discogroove die de laatste tijd weer flink uit het stof wordt gehaald, een recent nummer dat deze groove ook bevat is Year Zero van Ghost.

Horses In The Ground bevat achtergrondzang van Jarboe die bij Swans zong, een van de meest invloedrijke postpunkgroepen die onder andere een grote inspiratie was voor Godflesh. Toch heeft deze track helemaal niet die nihilistische vibe die de oude Swans kenmerkt, maar juist een heel energiek gevoel. De bas krijgt een belangrijke rol op deze track, deze stuwt het nummer echt voort. Jarboe heeft een mysterieuze bijdrage die perfect in het nummer past.

Nog een gastbijdrage op de plaat is er van Pelle Forsberg (Watain) op Inmost Nigredo, de afsluiter van Sister. Deze track heeft meer een psychedelische vibe aan het begin. Wanneer er een tremolerende gitaarpartij te horen is slaat de sfeer compleet om. Forsberg zet een flitsende solo neer en het nummer vindt rustig zijn weg naar het einde.

Pakkende riffs zijn er genoeg te vinden op Sister, hetzelfde geldt voor doordachte composities. Mensen die eerst niks konden met In Solitude maar wel liefhebber van new wave/postpunk zijn moeten deze plaat sowieso eens gaan beluisteren. Deze plaat is voor een publiek dat verder reikt dan alleen maar metal.

Tracklisting:
In Solitude - Sister

  1. He Comes
  2. Death Knows Where
  3. A Buried Sun
  4. Pallid Hands
  5. Lavender
  6. Sister
  7. Horses In The Ground
  8. Inmost Nigredo

Line-up:

  • Pelle Åhman – Zang
  • Henrik Palm – Gitaar
  • Niklas Lindström – Gitaar
  • Gottfrid Åhman – Bas
  • Uno Bruniusson – Drums

Links: