Sepultura – The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart

Sepultura – The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart

Nuclear Blast, 2013

Album nummer 13 alweer van een band waarvan men al lang niet meer reikhalzend naar de releases uitkijkt, maar die nog wel stug doorgaat. En getuige The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart, een hele mond vol, niet de weg van de minste weerstand kiest. Was het vorige album, Kairos, nog een voorzichtige hint naar het roemruchte verleden, daar is de nieuwe schijf vooral een reactie op de afgemeten thrash van zijn voorganger.

The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart is ongepolijst, donker en ondoorgrondelijk. Geen hapklare brokken, maar schijnbaar structuurloze uitbarstingen waarin de band overduidelijk de hardcore kant belicht. Bovenal is het een, voor Sepultura-begrippen, kneiterharde plaat geworden.

The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart is een hard album, maar niet per se een erg sterk album. Zelfs na meerdere luisterbeurten valt het kwartje bij mij niet. Want los van de tomeloze agressie is de band bij tijd en wijle onsamenhangend en wat stuurloos. Veel variatie zit er niet in het songmateriaal. De gastbijdrage van Dave Lombardo in Obsessed springt er niet direct uit. Wat tegelijkertijd ook een compliment is voor de nieuwe, piepjonge, trommelaar Eloy Casagrande.

Met The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart bewijst Sepultura dat er na een kleine dertig jaar muziek maken nog steeds nieuwe paden bewandeld kunnen worden, maar tegelijkertijd dat niet altijd alles goud is dat er blinkt.

Tracklisting:
sep

  1. Trauma of War
  2. The Vatican
  3. Impending Doom
  4. Manipulation of Tragedy
  5. Tsunami
  6. The Bliss of Ignorants
  7. Grief
  8. The Age of the Atheist
  9. Obsessed (feat. Dave Lombardo)
  10. Da Lama ao Caos

Line-up:

  • Derrick Green – zang
  • Andreas Kisser – gitaar
  • Paulo Jr. – bas
  • Eloy Casagrande – drums

Links: