Anathema – Universal

Anathema – Universal

Kscope, 2013

Nadat Anathema in 2003 A Natural Disaster uitbracht bleef het lang tijd stil rondom dit voormalige doom-gezelschap uit Engeland. In 2008 gaf de band via Hindsight een teken van leven. Het was een plaat met voornamelijk opnieuw opgenomen nummers voorzien van een klassiek tintje.

Achteraf bekeken een voorbode van de koers die de band op de twee volgende studioplaten, We’re Here Because We’re Here, Wather Systems, zou gaan volgen en in extremis doorgevoerd in het dodelijk saaie halfbroertje van Hindsight, Falling Deeper, uit 2011. Universal is de dvd die een weergave geeft van één van de eerste optredens van de tournee naar aanleiding van het verschijnen van Weather Systems. Geruggensteund door het Plovdiv Philharmonica Orchestra en een fraai decor (een Romeins theater) werkt Anathema zich door zijn meest recente deel van de discografie.

Het resultaat is adembenemend. De nummers worden natuurgetrouw gebracht, de zang van Vincent klinkt zelfverzekerder dan ooit en het orkest heeft aantoonbare meerwaarde. Als gezegd, de setlist bestaat voornamelijk uit materiaal vanaf 2010, slechts op het eind komen er nog nummers van A Natural Disaster en Judgement voorbij. Het enige echte oudje is het ‘verplichte’ Fragile Dreams van Alternative 4. Verder dan dat graaft de band tegenwoordig niet meer in hun verleden.

Filmmaker Lasse Hoile heeft er in tegenstelling tot Porcupine Tree’s eerste dvd Arriving Somewhere… een minder artistiek geheel van gemaakt. De beelden van de band, het orkest en het publiek op de trappen van het Romeinse theater is waar we het mee moeten doen. Universal is dan ook meer een genot voor het oor dan voor het oog. Mocht je overgaan tot aanschaf dan raad ik je aan je eerst even te oriënteren. Het pakket komt namelijk in verschillende vormen op de markt. Meer info in de links hieronder.

Tracklisting:
anathema

  1. Untouchable, Part 1
  2. Untouchable, Part 2
  3. Thin Air
  4. Dreaming Light
  5. Lightning Song
  6. The Storm Before the Calm
  7. Everything
  8. A Simple Mistake
  9. The Beginning and the End
  10. Universal
  11. Closer
  12. A Natural Disaster
  13. Deep
  14. One Last Goodbye
  15. Flying
  16. Fragile Dreams
  17. Panic
  18. Emotional Winter / Wings of God
  19. Internal Landscapes
  20. Fragile Dreams

Line-up:

  • Vincent Cavanagh – zang, gitaar
  • Daniel Cavanagh – gitaar, zang
  • John Douglas – drums
  • Jamie Cavanagh – bas
  • Lee Douglas – zang
  • Daniel Cardoso – toetsen

Links: