Right To The Void – Kingdom Of Vanity

Right To The Void – Kingdom Of Vanity
Wormholedeath Records, 2013

In 2010 bracht deze Franse band een ep uit met de titel It Has To Be Done. Eind 2012 werd de eerste volledige cd opgenomen welke nu bijna een jaar later uitkomt. Waarom er een jaar tussen het opnemen en uitbrengen zit, blijft een raadsel. Het is mogelijk dat het feit dat Kingdom Of Vanity in Canada is gemixt en gemasterd door Christian Donaldson (Cryptopsy, The Agonist en Beneath The Massacre) er iets mee te maken heeft.

Op het eerste gehoor lijken de bandleden een totaal verschillende muzikale achtergrond te hebben welke ze allemaal door willen drukken. De drummer komt uit de technische thrash-hoek, de gitarist heeft een “recht-voor-z’n-raap” thrashachtergrond terwijl de zanger uit de hard- en deathcore komt. Wonderbaarlijk genoeg lukt het Right To The Void deze stijlen samen te voegen en dat leidt tot een eigen geluid en stijl die verrassend goed uitpakken. Maar daar zijn wel ettelijke luisterbeurten voor nodig. Het is allesbehalve makkelijk in het gehoor liggend en pakkend.

Vanaf het spooky intro van opener Like A Disease tot aan het al even duistere outro van We Have Failed wordt een portie agressieve en chaotische thrash met death- en lichte hardcore-invloeden gebracht. Het riffwerk is geïnspireerd door (progressieve) thrash die gekenmerkt wordt door veel variatie terwijl de vocalen er snerpend hard overheen schreeuwen. Hierbij wordt een spradische grunt niet geschuwd. Het geheel wordt vakkundig dichtgetimmerd en bij elkaar gehouden door solide drumwerk met veel breaks.

De muziek van Right To The Void ligt, zoals gezged, niet makkelijk in het gehoor. Mocht je de kans krijgen deze band live te kunnen zien dan verdient het aanbeveling je deze muziek eerst eigen te maken door de cd meerdere keren te beluisteren. Ook al omdat dit live staat of valt met een goed geluid en daar schort het bij optredens nog wel eens aan. Anders gezegd: dit is muziek voor muzikanten die smullen van veel breaks, tempowisselingen en vaardige riffs. Ben je muzikant en/of kun je genieten van bijvoorbeeld The Dillinger Escape Plan, dan zul je hier ook wel raad mee weten.

Tracklisting:
Right To The Void - Kingdom Of Vanity

  1. Like A Disease
  2. Phoenix
  3. World Decay
  4. A Black Conclusion
  5. War Of Glory
  6. In Oblivion
  7. Reborn From Ashes
  8. Again And Again… Until The End
  9. Kingdom Of Vanity
  10. Stay
  11. We Have Failed

Line-up:

  • Guillaume – Vocalen, basgitaar
  • Gauthier – Gitaar
  • Paul – Gitaar
  • Hugo – Drums

Links: