Circles – Infinitas

Circles – Infinitas
Basick Records, 2013

De Australische moderne metalband Circles maakte een stevige indruk met zijn EP The Compass, zowel de hippe progscene als de djentlemen onder ons waren best te spreken over die schijf. Nu is er Infinitas en liggen de verwachtingen meteen vrij hoog.

Die verwachtingen zijn zeker en vast ingelost. Na vele luisterbeurten ben ik eruit en moet ik bekennen dat dit Infinitas vol staat met sterke nummers, ook al is de uitvoering allesbehalve mijn ding. De funky en zeer technische zanglijnen worden enorm sterk vertolkt door de clean zingende Patrick Stump, ook al vind ik die dikwijls echt zeurderig klinken en dan weer met een pak “soul” in zich. Het technische gitaarwerk met djentmethodieken klinkt ondanks zijn complexiteit bijzonder vlot en naturel en nooit als een overdreven wirwar aan vingerzettingen. Wat ik persoonlijk wel wansmakelijk vind zijn de elektronische effecten. Net als bij een Enter Shikari krijg je soms het gevoel
dat de opnamestudio een lunapark betrof, hetgeen meteen de geloofwaardigheid wegneemt, niettegenstaande de overigens best wel sterke teksten.

Een aparte plaat van een moderne band die overtuigend en consequent doet waar het goed in is, zonder het gevoel te geven dat het allemaal extreem uitgedokterd en uitgekiend bedacht is. Er zit ondanks de complexiteit een pak spontaniteit en emotionaliteit in de djent bijvoorbeeld, hetgeen meestal wel anders is binnen dat genre. Aanrader voor het jonge volkje.

Tracklisting:
Circles

  1. Erased
  2. On My Way
  3. As It Is Above
  4. So It Is Below
  5. Another Me
  6. Ground Shift
  7. Responses
  8. Visions
  9. Radiant
  10. Wheels In Motion
  11. The Signal (ft. Kin Twelve Foot Ninja)
  12. Verum Infiniti

Line-up:

  • Perry – Zang
  • Ted – Gitaren
  • Matty – Gitaren
  • Drew – Bas
  • Dave – Drums

Links: