BEAR – Noumenon

BEAR – Noumenon
Basick Records, 2013

Basick is een label dat zich specialiseert op moderne metal, onder andere djent. Een van de nieuwste aanwinsten voor het label is BEAR, een band uit Antwerpen. Noumenon is het tweede album van het gezelschap.

De band gaat na een rustige minuut stuiterend de startblokken uit. Op hoog tempo worden de springerige riffs en de drukke en onregelmatige drumpartijen op je afgevuurd. Daar tegenover staan dan wel weer melodieuze refreinen. Qua sound heeft BEAR veel weg van oude Mnemic wanneer ze teveel energiedrank achter de kiezen hebben gehad met behoorlijk wat hardcoreinvloeden. Vooral de eerste vijf nummers zijn niet weinig overdonderend.

Op Aconite gooit BEAR het tempo omlaag en wordt de muziek een stuk melodieuzer, ook worden de schreeuwen meer afgewisseld met cleane zang. Daarna gaat de band er weer vol in met Centrefold. Hoe hoog het tempo of het energieniveau ook wordt, BEAR houdt de groove er heel goed in. Er is altijd wel een houvast te vinden op Noumenon.

Met 34 minuten houdt de band het album kort en bondig en daardoor verliest ondergetekende nergens zijn aandacht. Dit album is een sterk staaltje moderne metal geworden dat een vrij breed publiek zal aanspreken. Qua genadeloosheid heeft BEAR ook wel zijn overeenkomsten met The Dillinger Escape Plan, maar dan wat lomper. Dus: eerst een kop koffie ‘s ochtends en daarna het schijfje van deze Belgen in de cd-speler. Gegarandeerd de slaap uit je ogen!

Tracklisting:
BEAR - Noumenon

  1. Boxer
  2. Mirrors
  3. Rain
  4. The Falling Line
  5. Mantis
  6. Aconite
  7. Centrefold
  8. The Human Things
  9. L.A. Layer
  10. Postbreaks

Line-up:

  • Maarten Albrechts – Zang
  • Leander Tsjakalov – Gitaar
  • Dries Verhaert – Bas
  • Serch Carriere – Drums

Links: