Bombus – The Poet And The Parrot

Bombus – The Poet And The Parrot
Century Media, 2013

Zei de Latijnse poëet tegen de papegaai: “ken jij een woord dat rijmt op tyfus?” Zei de papegaai tegen de poëet: “klaaaahk, ken jij een woord dat rijmt op tyfus, klaaaahk.” “Shit”, dacht de Latijnse poëet, “daar ga ik geen zinnig woord uitkrijgen. Dan kan ik het al beter aan die hommel daar vragen.” Vertaald in ’s mans originele taal, wordt hommel Bombus. En zo loste de poëet zijn eigen probleem op. Geheel toevallig is Bombus ook de naam van de Zweedse groep, die zijn tweede plaat uitbrengt sinds ze in 2008 hun banier aan de gevleugelde zespotige ontleenden. In het Midden-Oosten hebben ze ook bombussen, als je er daar één ziet zet je het best op een rennen.

Dacht je dat het niveau na dat epische parabel niet meer lager kon? Mis. Dat blijkt vanaf het begin, wanneer je nog denkt met de zoveelste punkband te doen te hebben, die de hele tijd lichtvoetige akkoordenrijtjes gaat trekken en daar met een tot één patroon beperkte drumroffel achteraan gaat zitten. Was het dat maar. Het wordt nóg platter. Het tempo gaat er helemaal uit, totdat het traag genoeg gaat om anthemachtige harmonics te kunnen spelen. Een beschamende vertoning, als je die naast de flitsende harmonieuze duels van eender welke matige heavymetalband legt. Er zit een zekere meewarigheid in die melodie, noem het melancholie, maar de inspiratieloze begeleidingakkoorden en commerciegevoelige rags zijn gewoon schrijnend. “Hoe kunnen we dat nu nog erger maken”, moeten ze zich afgevraagd hebben. “Ah, ik weet het: met hoge en schreeuwerige The Offspring-zang zo vals als een hele vracht Chinese merkkledij.”

Alleen de avontuurlijke capriolen van de redelijk vunzige bas leggen zich niet zomaar neer bij de zoete koekjesdeeggitaren die deze roomsauspunk rijk is. Stonergewijs laat ze zich een paar keer gehorig opmerken als derde laag. Voor het overige is het dus maar een lauwe boel, deze cross-over van ‘melanchodieuze’ heavymetal en trage punk. Om het poëtisch te zeggen: aanhoort men een amechtig gekras uit een papegaaienbek. Blijft niet lang meer uit, zijn gevoeglijke drek.

Tracklisting
Bombus - The Poet And The Parrot

  1. Enter The Night
  2. The Poet And The Parrot
  3. Liars
  4. A Safe Passage
  5. Apparatus
  6. Let Her Die
  7. Master The Reality
  8. Into The Fire

Line-up:

  • Fredrik Berglund – Gitaar, vocalen
  • Jonas Rydberg – Basgitaar
  • Peter Asp – Drums
  • Matthias Jacobsson – Gitaar, vocalen

Links: