The Cult – Electric Peace

The Cult – Electric Peace
Beggars Banquet, 2013

Ik zal veronderstellen dat iedereen de Britse band The Cult wel kent. Electric Peace is geen nieuwe plaat, maar hun derde elpee Electric uit 1987 die een andere naam kreeg. Elke rerelease is sowieso volstrekt nutteloos en zelfs lichtjes beledigend tegenover de originele release. Dat zo’n heruitgave dan nog eens van naam verandert, dat hadden we nog niet meegemaakt. De bonustracks zijn nummers van de ep The Manor Sessions van een jaar later en de b-kanten van de singles die van het originele Electric kwamen.

The Cult, dat is hardrock voor beginners: een trage en vooral heel simpele drumbeat, slaggitaar die zich beperkt tot af en toe een akkoordje laten uitrollen in dat typische bikergeluid, een basgitaar die gaandeweg voor een dominante aandrijving zorgt tussen die infantiele akkoorden en een lead die daar zonder grote ogen te gooien een paar catchy notenmaten of bluesy solo’s in verwerkt. Doe daar Ian Astbury bij, die met een hoge stereotiepstem dat cliché nog eens overstijgt en je hebt de steriele hardrock waar waarlijk niet meer over te zeggen valt. Hardrock ten voeten uit, zoals iedereen zich dat genre voorstelt. Net iets trager en eenvoudiger dan dat zelfs. Juist die bonussen willen al eens iets trippy hebben, iets dat The Doors en Pink Floyd hen uiteraard veel beter voordeden.

Geen originele noot valt er te bespeuren op dit album. Zelfs als je het in zijn tijdsgeest plaatst, hoor je een band die toen al hopeloos achterop hinkte. Natuurlijk doen ze daardoor ook helemaal niks verkeerd. Dit is zo veilig als met een reddingsvest in een plas water gaan zitten. Wat deze plaat wel duidelijk maakt is dat hardrock sinds de jaren ’80 gestagneerd is. Of dat slecht dan wel net goed is, daar mag jij komend weekend over discussiëren aan de bar.

Tracklisting
TheCult-ElectricPeace

  1. Wild Flower
  2. Wild Flower (bonus track)
  3. Peace Dog
  4. Peace Dog (bonus track)
  5. Lil’ Devil
  6. Aphrodisiac Jacket
  7. Aphrodisiac Jacket (bonus track)
  8. Electric Ocean
  9. Electric Ocean (bonus track)
  10. Bad Fun
  11. Bad Fun (bonus track)
  12. King Contrary Man
  13. Conquistador (bonus track)
  14. Love Removal Tool
  15. Zap City (bonus track)
  16. Born To Be Wild
  17. Love Trooper (bonus track)
  18. Outlaw
  19. Outlaw (bonus track)
  20. Groove Co. (bonus track)
  21. Memphis Hip Shake

Line-up:

  • Ian Astbury – Vocalen
  • Billy Duffy – Gitaar
  • Jamie Stewart – Gitaar
  • Les Warner – Drums

Links: