Avatarium – Avatarium

Avatarium – Avatarium
Nuclear Blast, 2013

Vorig jaar maakte Leif Edling bekend dat hij met zijn band Candlemass geen nieuw materiaal meer uit zou gaan brengen. Op zo’n manier hou je tijd over om aan andere projecten te werken, zoals het vrij nieuwe Avatarium. Meest in het oog springende bandlid behoudens Leif zelf is Carl Westholm, die ook in Leifs andere band Krux speelt.

Ik heb zelden zo’n lastig album gehad om te reviewen. De eerste vier tracks doen bij tijd en wijle erg aan Krux denken, zij het dan net iets minder zwaar. Moonhorse en Boneflower kennen we overigens al van de eerder verschenen EP. Daarna worden de nummers wat dromeriger en lichtvoetiger, op het mainstream-achtige af. Het eindigt met een breekbare ballad, met alleen aan het einde wat gitaarvuurwerk. Zangeres Jennie-Ann heeft een prima stem, daar ligt het zeker niet aan. Wel wordt regelmatig bij de coupletten het instrumentale werk tot een minimum beperkt om haar stem te benadrukken, wat de nummers op die momenten toch een beetje soft maakt. Het doomelement zit er, uiteraard door het baswerk van Leif Edling, ook in vermengd. Het gitaargeluid van Macus Jidell doet regelmatig denken aan Rainbow ten tijde van de eerste drie albums. Het einde van Lady in the Lamp is daar een goed voorbeeld van.

Wat mij betreft had Leif Edling een aantal van deze nummers wat steviger uitgewerkt en dan zouden we een uitstekend Krux-album voorgeschoteld hebben gekregen. Nu moeten we het met deze roerbak doen, die zeker zijn momenten heeft, maar op andere momenten gewoon te soft is.

Tracklisting:
Avatarium - Avatarium

  1. Moonhorse
  2. Pandoras Egg
  3. Avatarium
  4. Boneflower
  5. Bird of Prey
  6. Tides of Telepathy
  7. Lady in the Lamp

Line-up:

  • Jennie-Ann Smith- Vocals
  • Marcus Jidell – Guitars
  • Carl Westholm – Keyboards
  • Leif Edling – Bass
  • Lars Skjöld – Drums

Links: