O’Brother – Disillusion

O’Brother – Disillusion
Triple Crown Records, 2013

De band O’Brother geniet in Amerika een grote status door het debuutalbum Garden Window. In Europa is deze band nog niet echt opgepikt en daarom was Disillusion voor ondergetekende de eerste kennismaking met O’Brother. Zou deze plaat voor een grotere fanbasis kunnen gaan zorgen?

Het begin is in ieder geval veelbelovend met een mysterieuze gitaarpartij en falsetto zang in de trant van Thom Yorke. Sowieso heeft deze band op sommige momenten behoorlijk wat weg van Radiohead en nog heel veel andere bands. En daar zit al een knelpunt bij Disillusion, de band laat horen van veel markten thuis te zijn maar men springt van de hak op de tak.

Alice In Chains en Thrice zitten ook duidelijk in de sound van O’Brother, maar vooral de vocalen blijven behoorlijk achter op het instrumentale gedeelte. Tanner Merritt heeft een vrij zeurderige toon in zijn stem die helemaal niet lekker klinkt. Het is geen meeslepende stem zoals de twee eerder genoemde bands dat wel hebben.

De invloeden van O’Brother zijn bands die allemaal zeer hoog bij mij staan maar ik word niet echt overtuigd. De mannen spelen erg strak en zijn technisch zeer bekwaam, maar de emotie blijft behoorlijk achter op het technische aspect. De melodielijnen op Disillusion zijn namelijk complex en doordacht.

Vooral in de wat langere stukken met een post-rockdynamiek is wel heel veel potentie te horen, op de titeltrack komt de atmosfeer erg goed tot zijn recht in een track die instrumentaal gezien op het laatste album van Deftones zeker niet had misstaan. De vocalen van Merritt staan dan wat verder op de achtergrond en hebben niet dat zeurderige randje. O’Brother lijkt duidelijk bezig te zijn met een avontuurlijke inkleuring van post-hardcore en dat is zeker toe te juichen aangezien dat weinig te vinden is in het genoemde subgenre. De simpelere tracks komen juist heel flets over en daardoor is Disillusion een wisselvallig album geworden.

Tracklisting:
O'Brother - Disillusion

  1. Come Into The Divide
  2. Parasitical
  3. Context
  4. Perilous Love
  5. Path Of Folly
  6. Oblivion
  7. Transcience
  8. Disillusion
  9. Absence
  10. Radiance

Line-up:

  • Tanner Merritt – Zang, Gitaar
  • Johnny Dang – Gitaar
  • Jordan McGhin – Gitaar
  • Anton Dang – Bas
  • Michael Martens – Drums

Links: