Ashes Of Chaos – Eye

Ashes Of Chaos – Eye

Logic(il)logic Records, 2013

Italiaanse prog van een undergroundlabel belooft vaak niet veel goeds, maar Ashes Of Chaos is grotendeels een uitzondering op die regel. Eye is het debuut van deze band die sinds 2008 bestaat, maar tot voor kort door het leven ging als coverband. Een gezamenlijke liefde voor progressieve acts als Pain Of Salvation, Symphony X, Dream Theater, maar ook minder “klassiek progressieve” acts als Mastodon en Tool worden als referenties aangehaald. Zelf hoor ik ook Borealis en landgenoten van Pathosray en Kingcrow terug in de muziek.

Eye is een conceptalbum, maar niet in de gebruikelijke zin des woords. Dus geen ellenlange intro’s, gesproken teksten of meermaals terugkerende muzikale thema’s. Eye houdt zich ook prima staande zonder het tekstuele concept. De in de eerste alinea aangehaalde acts zijn nu en dan waarneembaar, maar het gevaar van leentjebuur ligt niet op de loer. Ondanks dat het materiaal enigszins tegen een act als Symphony X aanleunt zijn de verschillen groter dan de overeenkomsten. Ja, er is een nadrukkelijke rol voor toetsen weggelegd en het gitaarspel van Crinella is van hoog niveau, maar de songstructuren en met name de wat schizofrene zang van Ciancio geven de Italianen iets eigens.

Het debuut van deze heren is niet misselijk. Missers zijn nauwelijks waarneembaar, al gaat de zang af en toe over het randje van het aanvaardbare en is Atmosfear pt. 2 een wel erg vreemde eend in de bijt waar Ciancio dan als Les Claypool klinkt om vervolgens op een Louis Armstrong-timbre over te schakelen. Maar als dat de enige smet op dit avondtuurlijke schijfje is dan mag wat mij betreft met recht gesproken worden van een prima debuut.

Tracklisting:
ashes of chaos

  1. Ashes Of Chaos
  2. Falling
  3. Doom
  4. Mechanical Rage
  5. Atmosfear pt. 1 – Abyss Of Consciousness
  6. Parallels
  7. Novilunio
  8. Atmosfear pt. 2 – Circle Of Madness
  9. Awake
  10. Rinascita

Line-up:

  • Alexios Ciancio – zang
  • Stefano Galassi – bas
  • Mike Crinella – gitaar
  • Fransesco Gabrielli – drums
  • Giorgio Gori – toetsen

Links: