Arctic Monkeys – AM

Arctic Monkeys – AM
Domino, 2013

In één klap een hele grote band zijn. Arctic Monkeys overkwam het met Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not in 2006, een album dat inmiddels als een moderne klassieker te boek staat. De Britten zorgden voor een frisse wind in de rockwereld met puntige songs en zeer goede teksten van Alex Turner. Josh Homme van Queens Of The Stone Age zat aan de knoppen bij het derde album genaamd Humbug en dat was te horen.

Het springerige bandje van weleer was in 2009 weg. Arctic Monkeys ging meer richting de woestijnrocksound die een band als Queens Of The Stone Age ook typeerde, rustiger en vooral sfeervoller. Dit jaar kwam AM uit, alweer de vijfde plaat van het gezelschap. Waarschijnlijk staat AM voor de bandnaam, maar “After Midnight” zou toepasselijker zijn.

AM is namelijk een plaat met een hele zwoele vibe. De drumpartijen van Matt Helders zijn niet meer heel druk maar ze ondersteunen het geheel meer met heerlijke grooves. Vooral Arabella heeft een ritme dat zo in een hip-hopsong zou kunnen maar er wordt een riff gespeeld die een dikke knipoog lijkt naar War Pigs van Black Sabbath, en zo zijn er genoeg inspiraties te horen op AM.

Mad Sounds zou namelijk zo een song kunnen zijn van Lou Reed en No 1. Party Anthem zou een liedje van The Beatles kunnen zijn. Toch riekt het nergens naar plagiaat en weet Arctic Monkeys zijn voorbeelden naar een frisse sound te zetten die modern klinkt. Ook lijken de nummers ontzettend simpel, maar schijn bedriegt. De koortjes van drummer Matt Helders zitten harmonieus en mooi in elkaar en de baslijnen zijn heel interessant.

Na een aantal luisterbeurten zit AM definitief in het langetermijngeheugen. Dit album staat namelijk vol met de meeste pakkende pop-/rocksongs die je dit jaar zal horen. Ook is de plaat ontzettend constant door de hele speelduur heen, Arctic Monkeys is gefocust te werk gegaan. De liedjes fluit je namelijk zo mee, maar dat betekent niet dat je geen details meer ontdekt na meerdere luisterbeurten.

Er zit namelijk genoeg diepte in deze tracks zonder de scherpte van een goede pop-/rocksong te verliezen. Ook zit er veel variatie in de tracks en laat de band verschillende facetten van zichzelf horen. Het energieke verleden heeft de band nog niet helemaal verlaten, dit is te horen op R U Mine? dat een fantastische riff bevat met hele stevige drumpartijen. Arctic Monkeys is één van de belangrijke rockbands van de laatste vijftien jaar en met AM bewijzen ze het weer.

Tracklisting:
Arctic Monkeys - AM

  1. Do I Wanna Know
  2. R U Mine?
  3. One For The Road
  4. Arabella
  5. I Want It All
  6. No. 1 Party Anthem
  7. Mad Sounds
  8. Fireside
  9. Why’d You Only Call Me When You’re High?
  10. Snap Out Of It
  11. Knee Socks
  12. I Wanna Be Yours

Line-up:

  • Alex Turner – Zang, Gitaar
  • Jamie Cook – Gitaar
  • Nick O’Malley – Bas, Zang
  • Matt Helders – Drums, Zang

Links: