Wolfheart – Winterborn

Wolfheart – Winterborn
Eigen Beheer, 2013

Tuomas Saukkonen is terug! De Fin die verantwoordelijk was voor bands als
Before the Dawn, Black Sun Aeon, Dawn of Solace, en een pak andere, hief alles op waarin hij actief was en richtte Wolfeart op, waar hij alles zelf in handen nam, ook de drums. Hij brengt zijn debuut in eigen beheer uit.

Als vanzelfsprekend speelt Tuomas typisch Finse melodische doomdeath met een lichte pagan feel, een subgenre dat hij zelf mee vorm gaf de laatste jaren. Rollende drums met uiterst sfeervol en episch leadgitaarwerk, stevig gitaargebrom met een bak volume, vrij melancholische gruntzang en dikke pakken sneeuw op de achtergrond. De nummers bevatten een herkenbaar patroon qua songwriting, wat vooral te maken heeft met de iet of wat beperkte drumcapaciteiten van Tuomas (alhoewel…). Dat stoort me totaal niet, want de focus ligt op het gitaarwerk, zeer solide en sfeervol, waarbij je makkelijk de ogen kunt dichtknijpen en volop kunt genieten. De inbreng van gitarist Mika Lammassaari (Eternal Tears Of Sorrow) valt niet te onderschatten, zijn solo’s zijn haastige tranentrekkers vol intimiteit. Intimiteit is trouwens iets wat Tuomas Saukkonen als geen ander weet te combineren met tijdloosheid, soms in contrast, meestal samen. Nooit melig, vaak adembenemend.

Een prachtig album dat van mij de winter zo mag inluiden. Laat die ijzige winden maar komen, rillingen heb ik met dit Winterborn al in overvloed gehad. Aanrader voor ieder die dit genre een warm hart toedraagt. Different name, same feelings. Persoonlijke favoriet: Strenght and Valour!

Tracklisting:
Wolfheart

  1. The Hunt
  2. Strenght and Valour
  3. Routa Pt.2
  4. Gale of Winter
  5. Whiteout
  6. Ghosts of Karelia
  7. I
  8. Chasm
  9. Breathe

Line-up:

  • Tuomas Saukkonen

Links: