Wizard – Trail of Death

Wizard – Trail of Death
Massacre Records, 2013

Het is tegenwoordig veilig om te stellen dat ik heavy metal niet goed gezind ben. Ook de oude klassiekers zeggen me bitter weinig, negen op de tien keer. Saaie radiomuziek met een metalsound, kan me niet schelen dat ze eigenlijk de voorvaderen zouden kunnen zijn van mijn huidige idolen. Er is één uitzondering: wanneer het gas dieper ingeduwd wordt en de power tevoorschijn komt, dan wil het nog wel eens lukken. Maar wat met “true metal”? Een dubbeltje op zijn kant…

Een band als Gravedigger heeft het wel in huis om me ondanks alle clichés toch te kunnen entertainen met stoerheid en kracht. Vele Duitse bands volgen in hun spoor, en falen gigantisch. Wizard zit al van 1989 in het vak, al is dat geen garantie op succes. Veel luisterbeurten heb je trouwens niet nodig om je zo de rest van hun werk voor de geest te brengen. Het is zo origineel als de titels op deze schijf, waar in bijna de helft van de nummers het woord “Death” in voorkomt. Of het nu de bedoeling is of niet, het zegt veel. Ze proberen wel “out of the box” te spelen door lange opbouwende intro’s te gebruiken of epische heavy metal te integreren in de powermetal (of is het nu omgekeerd), maar het blijven broederlijke bierdrinkhymnes met spierballengerol en veel geyeah. Het is wat het is natuurlijk en dat viel te verwachten, alleen valt het me tegen dat het allemaal nogal serieus bedoeld is, en dat terwijl het fungehalte vrij laag is. Jammer.

Een levend stereotype, dit Wizard (behalve dat laatste nummer dan, die titel begrijp ik niet), dat volgens mij grotendeels teert op de opgebouwde fanschare, een fanschare die sinds jaar en dag deze band adoreert. Ik hou het bij een zeldzaam nummertje om even bepaalde neigingen los te kunnen laten, iets wat velen onder ons eens in de zoveel tijd beter zouden doen.

Tracklisting:
 Wizard

  1. Creeping Death
  2. War Butcher
  3. Electrocution
  4. Angel of Death
  5. Angel of the Dark
  6. Black Death
  7. One for All
  8. Post Mortem Vivere
  9. Death Cannot Embrace Me
  10. Machinery of Death
  11. We Won’t Die for Metal

Line-up:

  • Volker Leson – Bas
  • Snoppi Denn – Drums
  • Michael Maass – Gitaren
  • Sven D’Anna – Zang
  • Dano Boland – Gitaren

Links: