The Leviathan – In Darkness It Crawls

The Leviathan – In Darkness It Crawls
Asgard Records, 2013

The Leviathan is een relatief nieuwe band waarvan beide gitaristen ook actief zijn in het bekendere Nailed. De muziek van deze jongens uit de katoenstad Manchester omschrijven ze zelf als een atmosferische mix van death, black en groove. Hun invloedenlijstje omvat onder meer Aborted, Megadeth, Immortal, Testament en Paul Gilbert. Beweren dat er een brede waaier van bands hebben ingewerkt op het geluid van de Britten is dus een beetje een understatement. Heeft al dat namedroppen ook tot een goeie plaat geleid? Even luisteren.

The Leviathan heeft in elk geval niet gelogen, dat kan ik alvast meegeven. De composities zijn bijzonder avontuurlijk en gaan inderdaad alle kanten op. Belangrijker is echter dat men van al die invloeden ook een soort van eigen sound heeft gecreëerd. Hoewel er ontzettend veel gebeurd, klinkt het nergens fragmentarisch.

De manier waarop The Leviathan balanceert tussen agressie en melodie dwingt echt respect af. Wie van melodieuze deathmetal houdt, zal niet afgeschrikt worden en diegenen die het graag wat feller hebben, zullen de mannen van The Leviathan alvast niet kunnen uitkafferen voor sissies. Bovendien brengt de cohesie binnen al dat muzikale geweld ook een zekere desolate sfeer met zich mee die zich moeilijk in objectieven laat vangen.

Tekstueel is men al net zo divers: van sci-fi over fantasy tot hedendaagse kommer en kwel. Het passeert allemaal de revue zonder dat het ook maar ergens knullig wordt.

Alles bij elkaar genomen is In Darkness It Crawls is een prima eerste visitekaartje van een band die de potentie heeft om een breed publiek aan te spreken. Qua sfeer misschien iets te donker voor de grote massa, maar niettemin zullen velen hiermee overweg kunnen.

Tracklisting:The Leviathan - In Darkness It Crawls

  1. Reign Of Fire
  2. Ex Inferis
  3. Epoch
  4. Panopticon
  5. The Iron Throne
  6. Hammer Of The Witches
  7. The Leviathan Awakens…
  8. …In Darkness It Crawls

Line-up:

  • Darren – Zang
  • Dan – Gitaar
  • Jim – Zang
  • Ian – Basgitaar
  • Dan – Drums

Links: