Dysmorphic – A Notion Of Causality

Dysmorphic – A Notion Of Causality
Unique Leader, 2013

Tours is bij het brede publiek vooral bekend al aankomstplaats van een wielerklassieker, zeer origineel Parijs-Tours genaamd. Of ze het stalen ros al eens bestijgen durven we niet te beweren, wat Dysmorphic met zekerheid doet is doortrappende technische deathmetalkettingen door hun derailleur trekken. A Notion Of Causality is het debuut van deze vierjarige groep.

Je weet wat je jezelf aandoet met technische deathmetal en toch zit je er met totale zinsverbijstering naar te luisteren. Waar ze waarlijk in grossieren zijn de kootjesafslijtende harmonieuze loopjes, die steevast heel breed uitzwaaien. Nagenoeg alles verloopt in volmaakte harmonie, als twee DNA-strengen die zich supersnel in elkaar vlechten. Dreigende tremelo’s, neurotische loopjes en niet eens zó veel trippelarpeggio’s schieten tussen geschifte technische molestatieriffs op blastbeatwervelwind. Zeker als ze dat op hyperspeed doen zijn dat passages die hele delen van je hersenen wegvreten. Als ze er al eens een akkoord tussengooien, is dat zo dissonant dat je oorhaar er blauw van uitslaat. Nog een geluk dat de basdrumdefibrillaties zich meestal ten dienste stellen van die versplinterende bliksemharmonieën die aan razendsnelle salvo’s over de basbubbels scheren. Die paar keren dat zij het ritme toch eens verleggen of afkappen is het echt overkill, goed dat ze dat vermijden.

Eveneens puik zijn de straffe structuren. Waar veel technische bands er een fragmentarische demonstratie van maken, gieten de Fransen hun poliritmische djentdreunen, miraculeuze schichten en messcherp hak- en snoeiwerk in een keurslijf, dat nooit te lang uitvalt. Een paar vergelijkingen: de riffs die de gekende contouren met succes ontwijken zijn een soort versnelde versie van Death. De wat tragere, fijnbesnaarde hersenpuncturen en gemetaliseerde jazzpassages hebben iets van een Gorguts.

Tracklisting
Dysmorphic-ANotionOfCausality

  1. A Notion Of Causality
  2. Suffer By Our Ancestors
  3. Penitentiary Of Letdown
  4. Underlying Reality
  5. Sceptical Existence
  6. Cerebral Hemispheres
  7. Through The Eyes Of Madness
  8. Deafening Screams Of Pain
  9. A Frame Too Small
  10. Flavors Of Unknown Spaces

Line-up:

  • Eric Haure-Touzet – Gitaar
  • Julio Martinez – Gitaar, vocalen
  • Johann Sadok – Basgitaar
  • Baptiste Boudoux – Vocalen
  • Quentin Regnault – Drums

Links: