Cryptic Forest – Ystyr

Cryptic Forest – Ystyr
Einheit Produktionen, 2013

Cryptic Forest, dat is Finsterforst met een andere frontman. Fintersforst, dat is een heel degelijke folk/pagan metalband met blackmetal-eigenschappen. Black forest-metal of zo. Cryptic Forest is vrij gelijkaardig, maar harder. Dit is het debuut.

Vanaf Winterstorms weet ik al welke kant dit opgaat: Immortal All Shall Fall, maar dan iets atmosferischer, lieflijker, epischer en zowat 80% volle kracht vooruit, “Duitser” dus, zeker wanneer de melodieën dan ook nog eens uit de folkgrot gekropen komen. Slecht is het allesbehalve, dankzij de dichtgetimmerde productie. Naarmate het album vordert komt de schwung er wat meer in en verdwijnt de duistere rook, plaats makend voor wat meer power- en thrash-elementen, al blijft het wel netjes rond melodische blackmetal circuleren wanneer Ystyr zijn stoere en zwarte karakter volledig dreigt te verliezen.

Eigenlijk kun je de band en zijn muziek al voorspellen aan de hand van de bandnaam, de bio en de bijhorende hoes. De kwaliteit ligt wel enkele punten hogen dan al wat het voorgaande samen laat uitschijnen en daarom is dit wel een kleine verrassing te noemen, zeker als je West-Europese melodische blackmetal wel genegen bent. Helemaal niet zo slecht, dit Cryptic Forest. Alleen wat jammer dat de vocalen nog niet helemaal volgroeid klinken.

Tracklisting:
Cryptic Forest

  1. Heralding Bleakness
  2. Winterstorms
  3. Throne of Fire
  4. Ystyr
  5. Call to War
  6. Crown of Ice
  7. King of Cryptic Forest
  8. Smoldering
  9. Creatures of the Dark

Line-up:

  • David Shuldis – Bas
  • Simon Schillinger – Gitaren
  • Cornelius “Wombo” Heck – Drums
  • Peter Hamm – Gitaren
  • Luk Hass – Strot

Links: