Vallendusk – Black Clouds Gathering

Vallendusk – Black Clouds Gathering
Pest Productions, 2013

Tussen alle bagger uit Azië zit soms een pareltje verscholen. Dit Vallendusk is er eentje van. Deze Indonesiërs spelen atmosferische blackmetal, althans, dat beweren ze zelf. Hun debuut verscheen eerder dit jaar op Pest Productions en heet Black Clouds Gathering.

Superorigineel is de lang uitgerekte en ongevaarlijke blackmetal al lang niet meer. De kwaliteit van het gitaarwerk is echter zodanig groot dat het mij totaal niet kan schelen of dit al dan niet origineel is. Vooral de leadgitaar tovert de mooiste lijnen tevoorschijn, die me aan een gans spectrum van bands en stijlen doet denken, gaande van Agalloch tot Windir, van melancholisch tot episch. De dunne strot is niet bepaald subliem, ook het vrij eenvoudige uptempo drumpatroon niet. En toch, toch is dit betoverend mooi. Wellicht komt dat door de kruising die de band geluidsmatig durft te maken met post-rock, een mix die in tegenstelling met de Amerikaanse collega’s wél authentiek klinkt en nergens emo wordt, enkel emotief.

Klasseplaat uit Indonesië die zeker en vast gehoord mag/moet worden. Nog iets te vroeg om ze de jaarlijst in te juichen, dat hoop ik bij hun volgende werkstuk te mogen doen. Prima atmosferische black met een waarachtig Noors pagangevoel en wat hedendaagse “post”-vibes. Mijn stem hebben ze alvast.

Tracklisting:
Vallendusk

  1. Fragments of Light
  2. To Wander and Beyond
  3. Shades of Grey
  4. Into the Mist
  5. Among the Giants
  6. Realms of the Elder
  7. Land of the Lurking Twilight

Line-up:

  • Derick P. – drums
  • V. Mithos – gitaren
  • Rizky – zang
  • Danang S. – gitaren

Links: