Horisont – Time Warriors

Horisont – Time Warriors
Rise Above Records, 2013

Heavymetal is springlevend getuige de recente releases van Black Sabbath en Motörhead. Maar ook de minder bekende bands doen goed mee. Heel goed zelfs, in het geval van de retro-rockers van het Zweedse Horisont.

Alle nummers lijken rechtstreeks uit de jaren ’70 te komen; toen bands als Black Sabbath en Thin Lizzy rising stars waren. Vrijwel elk nummer heeft een herkenbare invalshoek en grijpt je direct bij de ballen. Soms is het een gitaarlijntje wat eruit springt, zoals in opener Writing On The Wall. Een andere keer een mooie zanglijn als in Brother. Het stemgeluid doet op het eerste gehoor sterk aan dat van Heart denken. Vreemd, omdat er toch echt een man zingt.

Dat het tempo niet altijd even hoog hoeft te liggen bewijst het nummer Dödsdans. Dit nummer wordt op een laidbackmanier gespeeld en ontvouwt zich middels een mooie opbouw tot een klein juweeltje op een manier die opnieuw sterk aan Thin Lizzy doet denken. Het afsluitende All Must Come To An End heeft een langgerekt en bijna psychedelisch aandoend middenstuk en is een mooi opgebouwd epos in twee delen.

De energie en adrenaline spat er op het eerste gehoor niet van af maar na meerdere luisterbeurten blijven de nummers toch goed hangen en lijkt er eerder sprake van een onderhuidse spanning in de nummers. Time Warriors wordt dan een bruisend en spannend album.

Horisont weet de nummers goed op te bouwen met een hoofdrol voor de basgitaar die enerzijds een stuwend effect heeft en soms ook een onderliggende melodie speelt die het vermelden waard is. Met deze derde volledige cd vestigt Horisont zijn naam definitief in het genre.

Tracklisting:
Horisont - Time Warriors

  1. Writing On The Wall
  2. Diamonds In Orbit
  3. Ain’t No Turning Back
  4. Backstreet
  5. Vänd Tilbaka
  6. She Cried Wolf
  7. Brother
  8. Dödsdans
  9. Eyes Of The Father
  10. All Must Come To An End part I & II

Line-up:

  • Axel – Vocalen
  • Charles – Gitaar
  • Krostofer – Gitaar
  • Magnus – Basgitaar
  • Pontus – Drums

Links: