Blut aus Nord – What Once Was… Liber III

Blut aus Nord – What Once Was… Liber III
Debemur Morti, 2013

De laatste jaren worden we door Blut aus Nord echt wel verwend. Sinds 2009 minstens één uitgave per jaar, telkens interessante platen die aantonen dat het geen overproductie betreft. Deels heeft dat te maken met het feit dat er eigenlijk drie verhaallijnen lopende zijn. De 777-lijn, de Memoria Vetusta-lijn (waar binnenkort episode III van zal uitkomen) en ook de What Once Was EP-serie.

De What Once Was… Liber III-reeks is het minst gekende en over het algemeen genomen ook minst gewaardeerde werk van Blut aus Nord. Begrijpelijk, want hier worden geen lieflijke etherische geluiden in geïntegreerd, geen draaikolken. Neen, What Once Was… Liber III is net als zijn voorgangers een desolate plaat vol rituele geluidsdrainage en haatdragend gesproken gegrom. De Godflesh-industrial wordt opgetild tot een hoogte waar alles sneller, ijler en doods aanvoelt. Constante hartkloppingen, tunnelvisie en kortademigheid, waar je bij andere Blut aus Nord-aftakkingen veeleer bezworen wordt door geestverruimende klanken die je gewichtloos doen voelen.

Vergeet even al het progressieve en experimentele wat Blut aus Nord en keer terug naar de demonische aard van het beestje. Terug de grot in waar Blut aus Nord in verscholen zat voor het de kosmos en de mystiek vergezelde. Ik voel me er in thuis en er is best plaats voor meer onbezielde entiteiten.

Tracklisting:
LIBER III

  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI

Line-up:

  • W.D. Feld – Drums, Keyboards
  • Vindsval – Schreeuw, Gitaren
  • GhÖst – Bas

Links: