Anorak – Go Up In Smoke

Anorak – Go Up In Smoke
Basement Apes Industries, 2013

Een anorak is niet alleen een kledingstuk. Het is ook een woord dat zoveel betekent als “een verzamelaar van trivia”. Trivia in zijn breedste vorm, dat kan erg ver gaan, zo is er ook een Braziliaanse blackmetalband met de naam Anorak. Dit is een Franse band, klaar voor het derde album. Een moeilijk album, op vele manieren.

Dit is namelijk een hele harde noot om te kraken wanneer het gaat over het onder woorden brengen van de stijl. Zelf benoemen ze het als “grind hardcore ‘n roll”. Na een x-aantal luisterbeurten kan ik daar wel inkomen. Enkele voetnoten moeten er wel bij geplaatst worden. Het is sowieso grind en hardcore van de undergroundscene, vol protest, catharsis en mens & maatschappij-kritiek. Geen gore toestanden dus. Een hees blaffende zanger staat zijn orkest bij, waar de bandleden zowel postrockerig, sludgy en grindend (in de acceleraties) tekeer gaan. Vaak onvoorspelbaar, nog vaker gewoon spannend, nerveus en explosief.

Ondanks dat dit mijn “genre” niet is, kan ik niet anders dan meegeven dat dit post-rock/metal/erger-creatuur getuigt van muzikale intuïtie die genre-overstijgend is. Toch zijn het vooral de liefhebbers van Knut en Coalesce die dit moeten uitproberen. Apart.

Tracklisting:
Anorak

  1. I’ve never been…

  2. …Part of you
  3. Go up in smoke
  4. Deserve your meat
  5. Damaged this day
  6. Empty bottle of a full life
  7. Horror for trance
  8. Red cellar (part 1)
  9. Red cellar (Part 2)
  10. Backlach
  11. Vain

Line-up:

  • Mo – Zang
  • Scope – Gitaar
  • Tim – Bas
  • Gui – Drums

Links: