Oranssi Pazuzu – Valonielu

Oranssi Pazuzu – Valonielu

Svart Records, 2013

Het Finse blackmetal-space kwintet van Oranssi Pazuzu brengt met Valonielu haar derde langspeler uit. En ook ditmaal weten de heren weer een origineel geluid neer te zetten waarmee ze het zelfs tot het Roadburn-festival van 2014 hebben geschopt. Wel moet mij eerst van het hart dat het artwork mij dit keer erg tegenvalt, zeker in vergelijking met de voorgangers, maar dit terzijde, het gaat immers om de muziek.

En de muziek is ook dit keer weer bijzonder smaakvol. Vino Verso komt van de grond als de raket die je meeneemt op een trip langs de sterren, hier nog veel onrust en spanning maar als we eenmaal het luchtledige hebben bereikt vinden we een vreemdsoortige rust met Tyhjä Temppeli dat langzaam op je inwerkt met vreemdsoortige verwrongen elektronica die de juiste spacevibe weet op te wekken. Dit betekent niet dat we vanaf hier enkel vreedzaam naar het einde trippen, nee de reis voert ons nog langs velden van kometen die de spanning opvoeren via Uraanisula tot de opmaat voor onze ontmoeting met buitenaardse levensvormen op Olen aukaissut Uuden Silmän dat vol met spanning en agressie zit voor we de reis terug met het epos Ympyrä On Viiva Tomussa weer inzetten.

Ik besef dat de voorgaande alinea volstaat met metaforen maar dat is precies het beeld dat deze trippende blackmetal zal gaan oproepen. Als een ware trip vol met geestverruimende middelen zal dit aan je voorbij trekken en je in extase brengen. Heb je je blackmetal echter zonder enige opsmuk en enkel zo rauw mogelijk is het echter het beste om hier verre van te blijven. Voor mij is dit een album dat een plek in de eindejaarslijst nu al heeft verdiend.

Oranssi pazuzu
Tracklisting:

  1. Vino Verso
  2. Tyhjä Temppeli
  3. Uraanisula
  4. Reikä Maisemassa
  5. Olen aukaissut Uuden Silmän
  6. Ympyrä On Viiva Tomussa

Line-up:

  • Jun-His – Zang, Gitaar
  • Ontto – Bas
  • Korjak – Drums
  • Evill – Toetsen
  • Moit – Gitaar

Links: