Astral Silence – Open Cold Dark Matter

Astral Silence – Open Cold Dark Matter
Kunsthauch, 2013

Tweede album voor Astral Silence, de band van Borgne live-lid Quaoar (niet Quasar) is de man achter deze entiteit, met een fascinatie voor de kosmos.

Als vanzelfsprekend hoor je in deze ambient blackmetal een pak Borgne terug, iets wat me mateloos blij maakt. Vooral het gitaargeluid en de gewichtsloze synths met bijhorende lasereffecten en metronomische geprogrammeerde drums zijn gelijksoortig. De composities zijn niet even indrukwekkend, Quaoar is niet de begenadigde schrijver die Ormenos wel is, een mankement dat hem een plaats in de jaarlijst kost. De meeste nummers op Open Cold Dark Matter zijn puur instrumentaal (enkel Galactika niet), ideaal voor een lange trip tussen planeten en sterrenstelsels, iets meer dan een half uur lang. Soms lukt het niet om ver weg af te drijven in gedachteloosheid, vooral omdat je in lange ellipsen lijkt te draaien, misschien omdat de loops te weinig nuances en diepgang vertonen, ook al zijn ze langer dan de hypnotiserende kringen die Borgne en Darkspace-achtige fenomenen laten horen.

Een astrale ambient-ervaring, weggelegd voor de blackmetal-ruimtevaarders onder ons. Een plaat die op het juiste moment met de juiste omstandigheden perfect klinkt, op andere momenten net te triviaal. Ik hou het midden tussen de twee voor de concluderende score.

Tracklisting:
Astral Silence

  1. Intro 01:57
  2. Experience 01
  3. Cybele Clone Codex
  4. Galactika

Line-up:

  • Quaoar

Links: