Nhor – Towards A Light That Dwells Within The Trees

Nhor – Towards A Light That Dwells Within The Trees
Prophecy Productions, 2013

Nhor, het ambient-folk-project van de gelijknamige Brit, bracht dit jaar nog het album Within the Darkness Between the Starlight uit via Prophecy Productions. Bij Prophecy zijn ze behoorlijk gek van deze mens zijn exploten, en daarom brengen ze nu een box uit met al zijn werk, in één keer. Het betreft drie langspelers en een EP.

Een serieuze boterham dus, om je doorheen al het werk van Nhor te wurmen. Veelal zijn het akoestische nummers met intiem getokkel en pianospel, al ligt de nadruk in een latere fase van zijn loopbaan op atmosferische doom met blackmetalvocalen en -versnellingen, inclusief een melancholische pagan feel die vooral doorklinkt in het bedrukte gitaarspel. Ik hou persoonlijk meer van het primitief klinkende black-/doomwerk van het vorige album Within the Darkness Between the Starlight dan van zijn beginnerswerk, al heeft ook dat zijn charme. Een rode draad doorheen alle muziek van deze Brit is het dromerige lichtromantische gevoel, iets wat nauw aansluit bij de Duitse en Franse postblack. Voor de rest blijft het in typische atmosferische en industriële sferen hangen die eerder richting Oostenrlijk en Zwitserland gaan.

Ideaal om de band te leren kennen, deze box. De echte fans hebben natuurlijk alles origineel, ik weet niet of dit echt een meerwaarde heeft voor hen. Nieuwsgierigen met een dikke beurs kunnen probleemloos hun gang gaan. Luistertip: Rohmet Etarnu van het Within the Darkness Between the Starlight-album, omwille van de beklijvende pianosecties.

Tracklisting:
nhor

  1. Nhor
  2. Upon Which Was Written Within the Stars
  3. Whisperers to This Archaic Growth
  4. Within the Darkness Between the Starlight

Line-up:

  • Nhor

Links: