Preludium – Redemption

Preludium – Redemption
Transcending Obscurity, 2013

Voor de derde keer neem ik Preludium aan als gezelschap om de late en vroege uren te vullen en er een analyse van te maken. De Poolse detahmetalband klom op tot “subtopper in wording”, en zo zijn er een pak. Het doet me dan ook goed om te zeggen dat ze eindelijk de verwachting beginnen in te lossen. Redemption is namelijk veruit hun beste werk tot nu toe. Het nieuwste album is verschenen op Transcending Obscurity, het voormalige Diabolical Conquest.

De Poolse natuur is nog steeds onmiskenbaar aanwezig in het Hertz-achtige gitaargeluid en het relatief brute geluid in de algemene zin, maar de expansie in de blackmetal-bekwaamheid helpt Preludium een behoorlijk eind vooruit. De pretentieloze orthodoxe invloeden bij deze zijn eveneens sfeerverhogend en voegen wel degelijk iets toe aan de agressie (denk Abusiveness), zonder ze weg te vegen. Complex zou ik het niet noemen, creatief ook niet, gewoon doeltreffend. Hét handelsmerk van degelijke Poolse black metal. Tegen Scandinavië kunnen ze op dat creatief vlak toch nooit opboksen…

Preludium mag een bank vooruit en krijgt een kus van de reviewer in kwestie. Vooral met Incarnations schittert de band, al is het album Redemption vooral in zijn geheel een aanrader. Op de goede weg, wel letten op de getelefoneerde Morbid Angel-riffs (ook met die Altars en Suffering).

Tracklisting:preludium

  1. Soul Torment
  2. Altars of Redemption
  3. Incarnations
  4. Root of Suffering
  5. Circle of Life
  6. The Seven Gates of Hell
  7. Destiny of Mortals
  8. Arena of Souls
  9. Hatred Breeds Suffering
  10. Sins of Mankind

Line-up:

  • Marcin Deszcz – Bas
  • Piotr Ungeheuer – Drums
  • Jan Skowron – Gitaren
  • ?ukasz Dziamarski – Gitaren, strot

Links: