Esoterica – Aseity

Esoterica – Aseity
Forever Plagued Records, 2013

November en december leveren altijd de beste tips op. Nog vlug even alle aanraders beluisteren, adviezen via mail opvolgen, op zoek gaan naar wat je eventueel gemist hebt. Het leverde me het geniale Ævangelist op, een atmosferische blackdeathband vol onheilige USBM-spirit. Nu is er ook de verwante band Esoterica, met een nog completere Chaos Moon line-up (die naam valt steeds vaker). Dat Esoterica ingedeeld moest worden in de categorie buitencategorie was me al bekend. De EP Idololatriae viel als niets minder dan geniaal te benoemen. Deze langspeler zit er niet ver vanaf.

Veel beschrijvingen uit de Ævangelist-review zou ik zomaar kunnen copy-pasten. Zo ver gaat de gelijklopendheid. Naast de parallellen zijn er ook wezenlijke verschillen. Esoterica vergt meer inlevingsvermogen, de stroom aan diversiteit is namelijk lager, de spanning is dan weer hoger. Ondanks dat het hier een volledig uit vlees bestaande line-up betreft, is het een bijna industrieel aandoende ritmemachine, een flux als ware het Nazxul. Esoterica ging in zijn beginjaren hard tekeer, terwijl het nu als een maagzuurbal op hoog tempo gecontroleerd dubbelbast en ragt met gedempte screams op zijn Mayhems (maar dan zonder intervallen). De karakteristieke Amerikaanse hooggestemde gitaren met creepy reverb (hellbillies…) krijg je er gratis bij (krijgen is altijd gratis Bart). Net als de dito ambientlandschappen vol Games of Dethroneds.

Stilaan wordt het fanboïsme dusdanig groot dat ik de overweging van de overdracht van de volgende release naar een collega ernstig neem, al was het maar om desbetreffende collega te besmetten met dit soort van blackmetal. Ik weet gewoon dat dit massief sterk materiaal is. Nu jullie nog. Luisteren ja!

Tracklisting:preludium

  1. Lessons in Forbidden Alchemy
  2. A Slave’s Ablution
  3. Fever
  4. Lethe
  5. Womb
  6. Aether Communion

Line-up:

  • S. Blackburn – Bas
  • A. Poole – Zang, gitaren, geluidsmuren
  • G. Potenti – Drums

Links: