Bong – Idle Days On The Yann

Bong – Idle Days On The Yann
Blackest Rainbow Records, 2013

Dit is alweer het vijfde album van de drone-/doom-psychotrippers van Bong. Vorig jaar nog lag Mana-Yood-Sushai in de schappen en nu dus de beurt aan Idle Days On The Yann. Druk zijn de heren wel, aangezien er tussen deze twee releases ook nog een tweetal EP’s, één split en zes (!) livealbums zaten.

Nu dus Idle Days On The Yann, verdeeld in twee hoofdstukken. Aan te raden is om de bong ook daadwerkelijk te vullen en je af te laten zakken in de oosterse trip die Idle Days On The Yann Part I is. Sitar en shahi baaja-geluiden begeleiden je reis door dit oneindige klooster waar na elke bocht de mantra-zangen weer wat sterker worden, slechts enkele cymbaalslagen begeleiden deze trip en de ontwikkeling is miniem, bedoeling is je geest open te stellen en het je te laten meevoeren. Idle Days On The Yann Part II kent gelukkig een meer traditionele invulling qua instrumenten en dit hypnotiserende nummer kent ook daadwerkelijk een opbouw waarbij de tergend trage riffs zorgen voor een spanningsopbouw, uiteraard gecomplementeerd door de prima ritmesectie. Waar we eerder zijn afgedaald in de schier oneindige gangen van het klooster lijken we er hier uitgekomen om de fantastische bergachtige vergezichten uit te laten komen.

Zonder geestverruimende middelen zal het eerste deel voornamelijk aanvoelen als een wandeling over de afsluitdijk, eentonig en vrij saai. Het tweede deel is wat mij betreft de moeite gelukkig meer dan waard en rechtvaardigt een aanschaf. In zijn geheel enkel voer voor de doorgewinterde liefhebbers, maar die zullen op Roadburn wel weer vooraan staan.

Bong cover
Tracklisting:

  1. Idle Days On The Yann Part I
  2. Idle Days On The Yann Part II

Line-up:

  • Dave Terry – Zang, Bas
  • Mike Vest – Gitaar, Effecten
  • Ben Freeth – Sitar, Shahi Baaja
  • Mike Smith – Drum

Links: