Submersio – Sammanbrott

Submersio – Sammanbrott
Eigen beheer, 2013

Tussen de nieuwe releases vindt men soms eens iets naast de bergen pruttelgrind, primitieve blackmetal en gevestigde waarden. Iets nieuws, iets verfrissends, iets onbekends. Sammanbrott, de eerste EP van Submersio, werd mij (al dan niet ongewild) toebedeeld en dat vind ik allesbehalve jammer.

Submersio speelt een verfrissende blend van post-metal en sludge, twee genres waar ik me altijd wel door kan laten verleiden. De sound op Sammanbrott is erg rauw, maar des te rijker aan emoties zoals melancholie die de luisteraar meevoeren naar iets transcendents. De eerste luisterbeurt verraadt meteen dat -ondanks het feit dat de band nog relatief jong is- Submersio enorm sterk speelt. Het is slechts weinigen gegeven op een dergelijke manier het publiek in vervoering te kunnen brengen.

Wat ook opvalt, is de erg sterke productie die de EP siert. Alles klinkt precies zoals het zou moeten klinken: ingetogen waar nodig, soms speels en verfijnd, maar bovenal ongemeen hard. De weergaloze vocalen van zanger Hans-Christian Carlson smelten perfect samen met de al even zware gitaarpartijen. De drie (!) gitaristen weten waar ze mee bezig zijn; daarvan getuigen de geslaagde rustige passages en de donkere soundscapes die ze weten te creëren.

Ik kan weinig negatiefs kwijt over de eerste output van Submersio. Een beter debuut zou deze band niet kunnen kennen en ik ben daarom ook razend benieuwd naar een eerste full-length. Waag je gerust eens aan een luisterbeurt hiervan; het is de moeite waard. Echte muziek om bij weg te dromen en je aan te vergapen. Ik ben fan.

Tracklisting:
Submersio - Sammanbrott

  1. Edsvuren
  2. Sammanbrott
  3. Dömd Att Le
  4. Förlora

Line-up:

  • Hans-Christian Carlson – Vocalen
  • David Fridström – Gitaar
  • Martin Ullberg – Gitaar
  • Olov Schurz – Gitaar
  • Daniel Anderstedt – Drum, Percussie
  • Agust Wastesson – Basgitaar

Links: