So Hideous – Last Poem / First Light

So Hideous – Last Poem / First Light
Eigen beheer, 2013

So Hideous was eerst So Hideous, My Love, onder die naam zijn twee EP’s uitgebracht. Nu hebben de Amerikanen met Last Poem / First Light een debuutalbum uitgebracht dat zeker geen typische blackmetal voortbrengt.

De band maakt gebruik van een orkest maar het komt nergens in de wateren van symfonische blackmetalbands als Dimmu Borgir terecht. So Hideous heeft meer zijn overeenkomsten met Celeste, een band die blackmetal en hardcore op een meesterlijke wijze vermengt. De muziek wordt namelijk met een hoge intensiteit gebracht die je eerder met screamo zou associëren. Ook heeft So Hideous qua invalshoek op blackmetal veel weg van Deafheaven, de melodieën zijn op sommige momenten zeer dromerig en melodieus.

Harde blackmetalmomenten worden afgewisseld met melancholisch pianospel in bijvoorbeeld Stabat Mater. So Hideous heeft een ontzettend epische sound maar nergens trapt de band in de valkuil om te bombastisch aan het werk te gaan en daardoor het gevoel van nuance te verliezen. Qua dynamiek heeft So Hideous meer een aanpak die richting post-rock gaat, met veel wisselingen van hard naar zacht.

Alles is zeer goed gespeeld en bedacht, bij het nummer Rhapsody wordt vooral de gevoelige snaar geraakt. Dit debuutalbum laat horen dat So Hideous een naam is die we in de gaten moeten houden. Blackmetal, hardcore, klassiek en post-rock gaan in een mengelmoes die goed gebalanceerd is.

Tracklisting:
So Hideous - Last Poem / First Light

  1. Rising
  2. Stabat Mater
  3. My Light
  4. Rhapsody
  5. Last Poem
  6. Glory

Line-up:

  • Christopher – Zang, Bas
  • Brandon – Gitaar, Toetsen
  • Etienne – Gitaar
  • Danny – Drums

Links: