Iwrestledabearonce – Late For Nothing

Iwrestledabearonce – Late For Nothing
Century Media, 2013

Iwrestledabearonce is een band met een dubieus verleden. Het meeste van eerder uitgebracht werk werd niet door iedereen serieus genomen, sterker nog, alleen door een groepje die hard fans. Late For Nothing is het eerste album dat echt furore maakt, meer consistent klinkt en ons meteen laat kennismaken met de nieuwe zangeres.

De zogenaamde freakmetal met een enigszins schizofrene inslag komt op dit album beter uit de verf dan voorheen. Consistent zoals hierboven genoemd, duidelijker dan ooit wijzen de tracks met hun neus in dezelfde richting. De songs zijn gestructureerder opgebouwd uit de verschillende lagen muzikale invloeden. Jazzy en experimental, tegenover wat gothic-achtige zanglijnen (vrouw vs. man), lichtelijk wat melodeath(core), breakdowns, industrial en elektronische muziek. Op een enkele track die in tegenstelling tot de rest de plank ietwat misslaat na kan dit album mij wel bekoren.

Voor een mainstream-georiënteerde metalluisteraar is het album een hapklare brok, voor de liefhebbers van zwaarder werk bevat Late For Nothing slechts wat verrassende elementen die aan kunnen spreken. Een track die daarin volstaat is mogelijk het derde nummer, Snake Charmer (om maar een voorbeeld te noemen). Ondanks de wat zoetere refreintjes heeft dit nummer de nodige blazende deathcore-momentjes met echt wel hele gave industrial-achtige elektronica die heerlijk klinkt over de roffelende basdrums.

Eigenlijk begint het album ook wel lekker met Thunder Chunky. Na een wat trage start waarin de muziek nog alle kanten op kan, slaat het van een hardcore-beginnetje over naar ijle gitaarfrutsels en superstrakke dubbele basdrumpatronen. Het gekrijs is met wat fantasie inderdaad schizofreen te noemen, de afwisseling met de vrouwelijke vocalen geeft het geheel wat meer melodie. Een korte bombastische uitspatting aan het einde maakt het plaatje af. We horen overigens nog een muzikale bijdrage van Steve Vai in het nummer Carnage Asada, een track waarin het experimentele niveau wel weer wat hoger ligt dan bij de rest en die ook door zijn furie aanspreekt. Al met al is het helemaal geen slecht album geworden, maar je moet er voor open (willen) staan. Voor mij is Iwresteldabearonce met dit album een guilty pleasure, maar niet elke metalpurist zal hier voor kunnen vallen.

Tracklisting:
Iwrestledabearonce - Late For Nothing

  1. Thunder Chunky
  2. Letters To Stallone
  3. Snake Charmer
  4. Boat Paddle
  5. Firebees
  6. Mind The Gap
  7. Carnage Asada
  8. The Map
  9. That’s A Horse Of A Different Color
  10. I’d Buy That For A Dollar
  11. Inside Job
  12. It Don’t Make Me No Nevermind

Line-up:

  • Courtney – Zang
  • Steven – Gitaar, Programmering
  • John – Gitaar, Programmering
  • Rickshaw – Bas
  • Mikey – Drums

Links: