Mountain Throne – Stormcoven

Mountain Throne – Stormcoven
Cyclone Empire, 2013

De biografie citeert een collega-recensent die stelt dat als Stormcoven in 1983 uit was gebracht Mountain Throne nu een legende was. Juist ja. En als de zee verbrand, kan je op het strand gebakken vis eten. Daar koop je dus niets voor.

Twee bandleden van Mountain Throne (J. en A.) zijn ook actief in de Duitse doomband Mirror Of Deception. De muziek van Mountain Throne vindt zijn oorsprong in de NWOBHM en heeft daarnaast duidelijke invloeden van de oude Black Sabbath. Dit laatste komt tot uiting in het tempo, welke in het merendeel van de nummers laag ligt, en de sfeer die men oproept. En zoals het hoort in dit genre springt het gitaarwerk eruit. Gitarist A. brengt geen oeverloos gepiel over de hals, wat vaak kant noch wal raakt, maar stapelt gewoon doeltreffend riff op riff waarna er naar de oorstrelende solo wordt toegewerkt.

De overgangen en opbouw van de nummers zijn simpel maar werken wel. De relatief kortere nummers houden de spanning er beter in dan de langere en uitgesponnen nummers. Hierin kan Mountain Throne zichzelf nog verbeteren, maar dat is uiteraard niet erg voor een debuutplaat.

Het moet gezegd dat Stormcoven geen klassieker in de dop is. Is dit dan een slechte cd geworden? Nee, verre van zelfs. Daarvoor staan er teveel goede riffs op. Hoogtepunten: Winter, door de aanstekelijke en groovende bass, en het up-tempo Morninstar Iconoclaust waarin lichte invloeden van Venom en Motörhead zijn verwerkt.

Tracklisting:
Mountain Throne - Stormcoven

  1. Spirits Of Fate
  2. Stormcoven
  3. Winter
  4. Morningstar Iconoclast
  5. Priestess Of The Old
  6. On The Mountain Throne
  7. Where Alchemy Thrived
  8. Totem

Line-up:

  • F. – Vocalen
  • A. – Gitaar
  • S. – Basgitaar
  • J. – Drums, vocalen

Links: