Rhapsody of Fire – Dark Wings of Steel

Rhapsody of Fire – Dark Wings of Steel
AFM Records, 2013

Met From Chaos to Eternity kwam er een einde aan wat volgens velen de meest epische saga in de powermetal was. Drie jaar later is Rhapsody of Fire terug, zonder Luca Turilli, maar niet zonder de kenmerkende bombastische stijl.

Een van de opvallendste kenmerken van Dark Wings of Steel is dat voor het eerst in de geschiedenis van de band met een echt orkest gewerkt is, hetgeen zich vertaalt in een warmer, minder kunstmatig klinkend geluid. Combineer dit met de uitstekende vaardigheden van nieuwe gitarist De Micheli, en de als vanouds krachtige uithalen van Fabio, en het moge duidelijk zijn dat Rhapsody ook zonder Luca in staat is zeer sterk werk af te leveren.

Stilistisch borduurt Dark Wings of Steel voort op The Frozen Tears of Angels en From Chaos to Eternity, met veel nadruk op koorgezangen en indrukwekkende solo’s. Andere invloeden zijn echter ook te horen. Zo doet het progressief aandoende einde van Angel of Light denken aan oudere Dream Theater en komt bij het voelen van de sfeer in Tears of Pain al snel een naam als Epica bovendrijven.

Met Dark Wings of Steel is Rhapsody of Fire erin geslaagd om een zeer gevarieerde plaat af te leveren, zonder de typische Rhapsody-stijl uit het oog te verliezen. Het is misschien geen Symphony of Enchanted Lands, maar jaarlijstmateriaal is dit album zeker geworden.

Rhapsody of Fire - Dark Wings of Steel

Tracklisting:

  1. Vis Divina
  2. Rising from Tragic Flames
  3. Angel of Light
  4. Tears of Pain
  5. Fly to Crystal Skies
  6. My Sacrifice
  7. Silver Lake of Tears
  8. Custode di Pace
  9. A Tale of Magic
  10. Dark Wings of Steel
  11. Sad Mystic Moon

Line-up:

  • Fabio Lione – Zang
  • Alex Staropoli – Keyboards
  • Roby De Micheli – Gitaar
  • Oliver Holzwarth – Bass
  • Alex Holzwarth – Drums

Links: