Placenta – Missgunst & Neid

Placenta – Missgunst & Neid
Noizgate Records, 2013

In het promocliché staat dat Placenta geen introductie nodig heeft. Dat is dan gemakkelijk, dan krijgen ze die ook niet. Blijkbaar hoort iedereen van jullie dus te weten dat dat een Berlijnse band met nu vijf albums op de teller is. En dat ze ooit nog groovy deathmetal en nog eerder zelfs punk ten gehore brachten.

Op zijn eerste Duitstalige schijf is daar weinig van te merken. Die barst een paar keer heel stoer en plomp open met draconisch op de basdrum gesmeed gedreun in een solide sound en komt slagkrachtig los met een moderne groove waar blastbeats en dynamische drumversnellingen een kwieke boost aan geven. Opgefokte peesgrunts steken er lange kreten in en wanneer de beatdownritmes wispelturiger neervallen krijgt het net geen djentallures. Tot er een mierzoet clean refrein uit suikerspingaren manifesteert. Kaal gezeefde akoordenlijntjes met een flinterdun melodietje eronder, indolente drumschaamte en wanneer je denkt dat het echt niet meer lieftalliger kan, stuurt een tweede stem het helemaal de One Direction-kant uit. Of hoe je elk nummer vakkundig kan verknoeien met een refrein.

Zonder dat weke refrein zou Baroness zomaar een straffe song kunnen zijn. Er is nog een probleem. Structureel zit Missgunst & Neid best kundig ineen, de componenten verschillen te sterk in kwaliteit. Na een knuppelende knoeperd moet je er dikwijls een holle deathcoredreuner bijnemen. Hoewel het wel eens nijdig uit de hoek komt, hoeven weinig deathcorebands hier misgunstig naar te kijken.

Tracklisting
Placenta-Missgunst&Neid

  1. Schlafe Los
  2. Wunderschön Und Wild
  3. Baroness
  4. Sretan Put
  5. Nur Die Besten
  6. Jure Joskan
  7. Collage A Trois
  8. Ein Riese
  9. Tanzt
  10. Schwarze Tauben Steigen

Line-up:

  • Sven Berlin – Vocalen
  • Michael Hoge – Gitaar
  • Florin Kerber – Basgitaar
  • Daniel Martens – Gitaar
  • Tobias Stein – Drums

Links: