Solothus – Summoned from the Void

Solothus – Summoned from the Void
Memento Mori, 2013

Nog zo een band die de preselectie voor compleet onbekende bands overleefde en op die manier terecht kwam in de map der herkansingen is dit Solothus. Het betreft een Finse groep, getuige alle klinkers in hun namen. Dit is hun eerste langspeler.

Het beproefde recept van Solothus bestaat uit overlappende slome doom en typisch Scandinavische brute old school deathmetal, met een diepe grunt die de ganse plaat lang dezelfde grondtoon aanhoudt. Mede door de lange trage passages en die ondergrondse slomogrunt krijg je een echt funeral doom-gevoel, iets wat prima contrasteert met de daverende deathmetal in de versnelde stukken. Het leadgitaarwerk refereert somtijds naar traditionele (epische) doommetal, ik had liever wat griezeligere gitaarlijnen gehoord van deze afdeling. Storend is het niet, het is eerder een gemiste kans om meer diepgang te brengen of duistere emoties los te weken bij de luisteraar. Qua variatie of het leggen van subtiele nuances kan het ook beter als je het mij vraagt.

Goed genoeg om even de hallo te komen zeggen, en dan weer te verdwijnen in de grote poel der vergetelheid. Wie weet pikt er wel iemand deze Finnen op en krijgen ze op die manier meer bereik. Go Solothus.

Tracklisting
Solothus

  1. Frostbane Overture
  2. Hordes of the North
  3. Plaguewing
  4. Magus of Doom
  5. Summoned from the Void
  6. Upon Shattered Lands

Line-up:

  • Kari Kankaanpää – Grunt
  • Veli-Matti Karjalainen – Gitaar
  • Dario Vujosevic – Bas
  • Sami Iivonen – Gitaar
  • Juha Karjalainen – Drums

Links: