All The Empires Of The World – Cvrsvs

All The Empires Of The World – Cvrsvs
Eigen beheer, 2013

Er zijn mensen die deze band bekronen als de beste underground sludgeband van Noord-Europa (lees Verenigd Koninkrijk) van de afgelopen jaren. Ik kan me er een voorstelling bij maken, want deze ambient/sludge- en postmetalformatie gooit op majestueuze wijze, maat na maat, geluidsgolven vol van laag vibrerende grondtonen – overgoten met een sinistere melodie – uit de speakers.
Golven van bastonen en zwaar riffwerk laten op een redelijk standaard geluidsniveau de lucht voor mijn ogen bijna trillen, voelbaar is het, tot in mijn vingers op het toetsenbord, via het hout van de bureau waaraan ik zit.
Afwisselend op een moordend hoog of juist laag tempo, met de ambiance van shoegaze en postrock, levert dit album van slechts vier tracks genoeg luisterplezier.

Het geheel is niet compleet instrumentaal, maar wijkt er weinig van af. De sporadisch geplaatste vervormde vocalen geven niet zozeer een meerwaarde, slechts meer invulling, de geluidsmuur van donkere tonen volstaat eigenlijk.
Rustmomenten voorzien van sfeervolle opbouwende passages geven de oren wat rust en versterken de atmosfeer. Ontspannen word je er niet van, de liedjes maken eerder een “zenuwtic” los door de overweldigende kracht van het samenspel. Sludge over the top, die door het samenvoegen van verschillende elementen als een nachttrein over het spoor raast, verder de duisternis in…

(Laat bij onderstaande video de intro even op je inwerken, dan weet je na anderhalve minuut precies wat ik bedoel.)

Tracklisting:
All The Empires Of The World - Cvrsvs

  1. Canticle
  2. The Dead Language/A Sudden & Distressing Silence
  3. Paladin Curses
  4. Auckland

Line-up:

  • Mark – Gitaar
  • Damon – Gitaar
  • Josh – Overige

Links: