Elevators To The Grateful Sky – Cloud Eye

Elevators To The Grateful Sky – Cloud Eye
Transubstans Records, 2013

Stoner is een subgenre waarin tussen de pareltjes ontzettend veel eenheidsworst zit. Kan het Italiaanse Elevators To The Grateful Sky zichzelf boven de middelmaat uit laten stijgen op het debuutalbum genaamd Cloud Eye?

Dat de band niks nieuws aan het stonerfront brengt is na de eerste tonen wel duidelijk. De typisch laag gestemde riffs met behoorlijk wat fuzz zijn gelijk te horen. De zanger klinkt vrij anoniem en daardoor zit hij de muziek niet in de weg, maar voegt hij ook erg weinig toe. Ook schakelt de band soms naar tempo’s die meer richting doommetal gaan.

Ondanks het ontberen aan originaliteit weten deze Italianen de boel wel boeiend en gevarieerd te houden. Op Ridernaut wordt bijvoorbeeld een mondharmonica gebruikt, in Red Mud komen er blazers tevoorschijn die de vette riff meespelen en op de titeltrack gooit de band er zelfs een stukje reggae in. Inspiraties van de band zijn duidelijk Karma To Burn in de gitaarriffs, Kyuss in de grooves en Queens Of The Stone Age. Vooral op Sirocco heeft de zang behoorlijk weg van Josh Homme.

Cloud Eye is zeker geen slecht debuutalbum. De band heeft een vrij standaard stonersound maar weet met toevoegingen van onconventionele instrumenten voor stonerbegrippen zichzelf lichtelijk te onderscheiden. Slechte nummers zijn niet op het album te vinden en daarmee haalt de band een ruim voldoende binnen.

Tracklisting:
Elevators To The Grateful Sky - Cloud Eye

  1. Ridernaut
  2. Sonic Bloom
  3. Red Mud
  4. Turn In My Head
  5. Mirador
  6. Handful Of Sand
  7. Upside
  8. Sirocco
  9. The Moon Digger
  10. Xandergroove
  11. Cloud Eye

Line-up:

  • Sandro – Zang
  • Giorgio – Gitaar, Bas, Mondharmonica
  • Giuseppe – Gitaar
  • Giulio – Drums

Links: