Saxon – Unplugged And Strung Up

Saxon – Unplugged And Strung Up
UDR Music, 2013

Het opnieuw opnemen van je klassiekers in een akoestische of orkestrale versie is de afgelopen jaren een beproefd concept gebleken. Eens kijken of de heren van Saxon dit trucje ook beheersen en of de nummers overeind blijven in een uitgeklede versie. Unplugged And Strung Up is niet het zoveelste best of-album geworden. Het is een tweeluik waarbij op het eerste deel een mooie dwarsdoorsnede van het repertoire door de jaren heen tot een softere versie is getransformeerd. Hierbij kreeg men hulp van de befaamde producer Andy Sneap. Op de tweede cd staan de klassiekers die de band op haar naam heeft staan maar dan in een opnieuw opgenomen versie. Niet geheel toevallig komt deze cd een paar weken voor kerst uit. Is het een mooi cadeau voor onder de boom?

Het antwoord op deze vraag is een volmondig ja! Het is een cd geworden die zijn geld meer dan waard is. Unplugged And Strung Up wordt in verschillende versies uitgebracht, voer voor verzamelaars maar ook voor de gewone fan is er genoeg te genieten.

Paul Stanley (Kiss) zei ooit dat een goede rocksong ook overeind blijft als het door een gitaar bij het kampvuur wordt gespeeld. Als dit klopt dan heeft Saxon een paar goede rocksongs gemaakt want de uitvoeringen van The Eagle Has Landed en Frozen Rainbow (om er maar een paar te noemen) blijven ook in uitgeklede vorm fier overeind staan en bewijzen dat deze nummers geen metershoge Marshalltorens nodig hebben maar ook op laag volume genoeg power bevatten.

Zanger Biff eist met zijn nog steeds krachtige stem de hoofdrol op. Zonder afbreuk te willen doen aan de vlammende gitaarpartijen, die dankzij de prima producte goed te horen zijn, bewijst hij bijna 38 jaar na het oprichten van Saxon dat zijn stem nog steeds krachtig, helder en zuiver klinkt.

Op de tweede cd staan de klassiekers die Saxon opnieuw heeft opgenomen. Uiteraard klinken deze uitvoeringen beter dan het origineel omdat er in de loop van de jaren veel is verbeterd met betrekking tot de opname-, mixing- en masteringapparatuur. Ook hier laat Biff horen dat hij anno 2013 in topvorm is. Doordat de gitaren lekker voor in de mix liggen, knalt het lekker en voegen deze uitvoeringen absoluut iets toe aan het omvangrijke oeuvre van de band. Het feit dat deze nummers al vaak op verzamelaar en (al dan niet legaal opgenomen) live-cd’s staan en de ware Saxon fan ze natuurlijk al lang in huis heeft doet daar weinig aan af.

Tracklisting:
Saxon - Unplugged And Strung Up

Unplugged And Strung Up

  1. Stallions Of The Highway (remix)
  2. Crusader (orchestrated version)
  3. Battle Cry
  4. The Eagle Has Landed (orchestrated version)
  5. Red Star Falling (orchestrated version)
  6. Broken Heroes (orchestrated version)
  7. Call To Arms (orchestrated version)
  8. Militia Guard
  9. Forever Free (re-recorded version)
  10. Just Let Me Rock (re-recorded version)
  11. Frozen Rainbow (acoustic version)
  12. Iron Wheels (acoustic version)
  13. Requiem (acoustic version)
  14. Coming Home (acoustic version)

Heavy Metal Thunder

  1. Heavy Metal Thunder
  2. Strong Arm Of The Law
  3. Power & The Glory
  4. And The Bands Played On
  5. Crusader
  6. Dallas 1 PM
  7. Princess Of The Night
  8. Wheels Of Steel
  9. 747 (Strangers In The Night)
  10. Motorcycle Man
  11. Never Surrender
  12. Denim & Leather
  13. Back To The Wall

Line-up:

  • Biff Byford – Vocalen
  • Paul Quinn – Gitaar
  • Doug Scarratt – Gitaar
  • Nibbs Carter – Basgitaar
  • Nigel Glockler- Drums

Links: