Monolithe – Monolithe IV

Monolithe – Monolithe IV
Debemur Morti Records, 2013

Deel vier alweer van dit Franse viertal dat voorziet in albums met steeds maar één enkel nummer. Ook dit vierde deel vormt hierop geen uitzondering. Ditmaal getiteld Monolithe IV en een kleine 57 minuten lang.

Flink melodieuze funeraldoom krijgen we hierop voor onze kiezen waarbij de openingsriff al snel wordt voorzien van kleuren met de lead voordat de toetsen er echt flink inkomen. Hierbij worden we gelijk ook getrakteerd op zang, een flinke grunt waarin toch nog iets van emotie doorschemert. Dit is absoluut niet van het soort waarbij alle levenslust uit je wordt gedrukt zoals we dat van Funeralium en Ataraxie kennen. Nee, het is een vertelling zoals we dan op voorganger Monolithe III al tegenkwamen waarbij we alle kleuren gedurende het verhaal tegenkomen en niet enkel in vijftig tinten zwart blijven hangen. Halverwege komen we een stuk ambient tegen dat de sfeer sterk ondersteunt en je in een soort middeleeuwse mood brengt voordat de gitaren weer overnemen welke het thema voortzetten in de leads.

Iedereen die niet overtuigd was bij het voorgaande werk van de band zal dat nu ook niet opeens zijn. De fans van funeraldoom echter zullen dit album zelfs wellicht op hun jaarlijst laten prijken. Zelf heb ik nogal eens moeite om er echt in te komen en blijf hierdoor onder een topscore steken.

Monolithe IV
Tracklisting:

  1. Monolithe IV

Line-up:

  • Benoît Blin – Bas, Gitaar
  • Sébastien Latour – Keyboards
  • Sylvain Bégot – Gitaar, Bas, Keyboards
  • Richard Loudin – Zang

Links: