Vaura – The Missing

Vaura – The Missing
Profound Lore Records, 2013

2013 is het jaar waarin post-punk/new wave en metal elkaar weer gevonden hebben. Voorbeelden hiervan zijn de debuutplaat van Beastmilk, Sister van In Solitude en Razed To The Ground van Pinkish Black. Toch is er een plaat die met dit mengsel boven de rest uitsteekt…

De naam is Vaura, een Amerikaanse band met vier ervaren muzikanten in de line-up. Kevin Hufnagel is onder andere de gitarist van Gorguts en Dysrhythmia en Toby Driver is het brein achter de avant-gardische metalband Kayo Dot. Voeg daar nog een zanger aan toe die zijn sporen in de post-punkwereld heeft verdiend en een drummer die van alle markten thuis is en je hebt een fantastisch gezelschap.

Selenelion was een ruwe diamant, bij The Missing is deze geslepen. De metal- en post-punkinvloeden zijn veel beter met elkaar verweven, ook is het songmateriaal sterker. Josh Strawn heeft een zeer imponerende stem die mij veel aan David Sylvian van Japan doet denken, een prominente en vrij experimentele new wave-groep uit de jaren ’80. Mare Of The Snake zou zo van Depeche Mode kunnen zijn als ze voor het zwaardere werk zouden kiezen en de gitaarsolo in Incomplete Burning heeft veel weg van gitaarsolo’s van Alex Lifeson van Rush ten tijde van Moving Pictures. De voornaamste invloeden zijn dus echt in de jaren ’80 te vinden.

Toch heeft Vaura een aantal ingrediënten in het muzikale recept gestopt waardoor de mannen zichzelf onderscheiden. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van tremolerende gitaarpartijen in de trant van Krallice en ook zijn er blastbeats te horen. Toch worden deze in de new wave-/post-punkcontext gebruikt waardoor er een uniek element toegevoegd wordt aan de muziek van Vaura, het blijft ver weg van de zogenaamde “blackgaze”.

Ook beheersen de mannen de instrumenten tot in de puntjes, waardoor het gitaarwerk in de typisch ingewikkelde Hufnagel-stijl is met veel aparte akkoordenwisselingen en de doordachte baslijnen van Toby Driver door de waas in het middengebied snijden. Dit kan ook op het conto van Colin Marston (Gorguts, Dysrhythmia) gezet worden die alweer een fantastisch geluid neerzet, samen met Kurt Ballou (Converge) de muzikant die weet hoe je een goede productie moet neerzetten.

Is er dan iets op te merken aan The Missing? Nee, eigenlijk niet. Vaura heeft zeer pakkende songs geschreven zonder oppervlakkig te worden en is complex zonder in oeverloos gepiel te verzanden. Het album is erg gevarieerd en heeft een avontuurlijke inkleuring, daarmee behoort The Missing tot het beste wat 2013 muzikaal te bieden heeft en kunnen liefhebbers van sfeervolle metal en new wave/post-punk zonder twijfel toeslaan.

Tracklisting:
Vaura - The Missing

  1. The Missing
  2. Incomplete Burning
  3. The Fire
  4. Mare Of The Snake
  5. Pleasure Blind
  6. Passage To Vice
  7. The Things We All Hide
  8. Braced For Collapse
  9. Abeyance
  10. Putting Flesh To Bone

Line-up:

  • Josh Strawn – Zang
  • Kevin Hufnagel – Gitaar
  • Toby Driver – Gitaar
  • Charlie Schmid – Drums

Links: