Smothered – The Inevitable End

Smothered – The Inevitable End
Soulseller Records, 2013

Oldschool deathmetal uit Zweedslandia, altijd welkom om op het rooster gelegd te worden als het aan mij ligt, en het ligt bij deze aan mij. Zowaar eens een Zweedse band waarvan ik de leden niet ken, terwijl ze er toch al meerderjarig uitzien. Waar gaan we dat schrijven? Smothered debuteert, op het Nederlandse Soulseller, dat toch bijna maandelijks iets weet uit te brengen.

Smothered dus, gesmoord, tot in de kiem. Smothered laat ook niets heel van de hedendaagse deathmetal en keert terug naar de basis. Zelfs de Zweedse Grave en Dismembered-ronk buiten ze niet helemaal uit, in de eerste plaats wordt er gedacht aan nummers, nummers met zin voor headbangavontuur. Pit-deathmetal met wat minimale, antieke Hypocrisy-melodieusiteit, die evengoed aan Bloodbath of Demiurg gelinkt kan worden, aangezien op dat soort muzikaliteit geen naam of tijd staat. Daarnaast een helder gruntende zanger die weinig focus vraagt en veel verstaanbare tekst geeft in omgekeerde volgorde. Altijd fijn zoiets. Deze opmerking past nog meer in de Bloodbath-steeg (we komen steeds dichter). De creepy Lovecraft-gothic-deathmetal, die is er ook, The Grotesquery-gelijkenissen stijgen eveneens op als rookpluimen bij het horen van Sovereign. Ik word er bijna lyrisch van.

Qua deathmetal, zelfs globaal gezien, heb ik nog niet veel beters gehoord dit jaar. Alhoewel Demonical dit jaar wegloopt met de prijs van beste Scandinavische deathmetalplaat, loopt dit Smothered niet ver achter. Gooi die twee samen op tournee en ik sta gegarandeerd de ganse avond vooraan – behalve dan om bier te halen en om te bellen naar de vriendin om te zeggen dat ik niet aan het drinken ben. Aanrader dus! Fijn ook hoe ze dat titelnummer – The Inevitable End – aan het einde gezet hebben, pure deathmetalromantiek. Love it!

Tracklisting:
Smothered

  1. The Ritual
  2. Dead But Dreaming
  3. Sovereign
  4. Re-Animated
  5. No One Left to Kill
  6. The Crawling Chaos
  7. Phlegethon
  8. Madness Take Me
  9. Green River Anthem
  10. The Inevitable End

Line-up:

  • Stoffe Eriksson – Gitaar, Vocals
  • Viktor Eklund – Drums
  • Martin Norman – Gitaar

Links: