Merzbow vs Nordvargr – Partikel III

Merzbow vs Nordvargr – Partikel III
Cold Spring, 2013

Het derde deel van de de Partikel trilogie verscheen dit jaar, het einde van een saga tussen noisegoeroe Masami Akita en Henrik Nordvargr Björkk. Deel I uit 2004 was een steengoed album met het beste van de twee heren samen. Deel II was meer een kruising van de twee, deel III is er nu dus.

De lijn van Partikel II wordt doorgetrokken in een ritmisch industrieel nummer waar in het begin kervende noise je oren teistert, maar vrij snel een spacey basflux het heft overneemt. Naar het einde toe wordt speels omgesprongen met ruis en knars, zonder echte dreiging. Lorentz Covariance is in dat opzicht een stuk indrukwekkender. Heel degelijke noisescapes en hypnotiserende ambient die supplementair de sfeer en de fysica volledig bepalen. Een constante climax die perfect defragmenteert, een minuut voor het einde.

Submaton Color, het laatste gedeelte, bestaat uit twee onderdelen, die samen een half uur duren. Hier krijg je old school trance waves met mechanische frequenties te verwerken die eigenlijk niet zo intens zijn als hetgeen ik verwacht van deze heren. Enkel naar het einde toe volgt er een opleving vol bar koude noise, machinaal gezoem en veel druk op opening. Geen Partikel I dus, dat na bijna tien jaar overeind blijft als dé te checken plaat van deze collaboratie.

Tracklisting:

mersz

  1. Heterotic String Hybrid
  2. Lorentz Coveriance
  3. Submaton Color Pt. 1
  4. Submaton Color Pt. 2

Line-up:

  • Masami Akita – noise
  • Henrik N Björkk – ambient

Links: