Indoctrine – Unto the Fall

Indoctrine – Unto The Fall
Inverse Records, 2013

Het Finse Indoctrine bestaat nog maar een jaar, telt geen grote namen en is nog maar aan zijn tweede EP toe. Maar zoals u weet, krijgt iedereen een kans bij Zware Metalen, en dus ook dit Unto the Fall.

Van deze band mag je melodische deathmetal verwachten. De Finse school, misschien nog een tikkeltje melodischer dan de typische Zweedse melodeath, klinkt vertrouwd in de oren. Het is geen technisch gepingel, maar aangenaam uitgesponnen riffs, die traag en snel met kunde en stijl afwisselen. Niet meteen grensverleggend, maar wel uitstekend uitgevoerd. Eén van de sterke punten van dit viertal is zanger Matti, die met zijn rauwe vocalen regelmatig naar de blackmetal neigt. In een nummer als Burning Roots doet heel de band hier tijdens enkele snellere en agressievere passages vrolijk aan mee, wat tot een uitstekend resultaat leidt. Al bij al is het resultaat best bevredigend, na drie nummers leek het even dat de band al door zijn inspiratie zat, maar Synthetic Existence en Burning Roots maakten me duidelijk dat deze band nog wel wat diepgang bezit.

Nog even kort iets over de intro Gods Forgotten, die me aanvankelijk op het verkeerde been had gezet. Het is namelijk een dreigende, trage opener, met een akoestische gitaar en een getergde Matti die vanuit de diepte staat te schreeuwen. Het maakte me bijzonder nieuwsgierig wat zou volgen, en de eerste riff van Undying was dan ook een beetje teleurstellend. Geef dit desondanks toch maar een kans, want het is een fijn tussendoortje.

Tracklisting:
 Indoctrine - Unto The Fall

  1. Gods Forgotten
  2. Undying
  3. Fall
  4. Indoctrination
  5. Synthetic Existence
  6. Burning Roots

Line-up:

  • Tomi Latvala – Bass
  • Anssi Kaunismäki – Drums
  • Juho Hautaniemi – Gitaar
  • Matti Rita-Kasari – Zang, gitaar

Links: