Portall – King of the Mad

Portall – King of the Mad
Eigen beheer, 2013

Heeft Portal al een nieuw album uit, zo snel na het geweldige Vexovoid? Nou nee, het gaat hier om de tweede langspeler van het Hollandse Portall. Waar die tweede l vandaan komt, geen idee, maar deze heren komen uit de klassieke death-/thrash-school en klinken dan ook iets eenvoudiger in het oor dan hun bijna naamgenoten uit Australië.

King of the Mad begint bijzonder sterk met het overtuigende I Sentence Your World to Burn, dat scoort met een catchy, groovend refrein en de rauwe vocalen van zanger Wildeman. Live is dit ongetwijfeld een topper en misschien zelfs een meezinger. Het nummer legt ook het patroon voor de gehele plaat bloot: beukende stukken, aangenaam groovende refreinen met eenvoudig te onthouden teksten en hier en daar een melodisch aandoende solo. Een efficiënte formule, maar u merkt het, niet de meest originele.

Let wel, dit is een alleraardigst plaatje, maar na vijf nummers vroeg ik me af hoeveel er al gepasseerd waren (vijf) en hoeveel ik er nog te gaan had (zes). Om maar te zeggen dat ik moeite had om tot het einde geboeid te blijven. Toch is dit zeker een rondje door de platenspeler waard, al is het maar om de refreinen voor één van de vele live optredens in het Zwollense voor te bereiden, die ongetwijfeld dolle pret zijn, met I Sentence Your World to Burn en In the Name of the Lord als toppertjes.

Tracklisting:
Portall - King of the Mad

  1. I Sentence Your World to Burn
  2. In the Name of the Lord
  3. Transgression
  4. Introspection
  5. Marked in Blood
  6. The Conjuration
  7. Dead Man Walking
  8. For Those Unknown
  9. Dark and Desolate
  10. The Salvation Encore
  11. Unit 731

Line-up:

  • Jeffrey Wennekes – Bass
  • Jeroen van de Kamp – drum
  • Peter Haverkamp – gitaar
  • Rutger Wildeman – gitaar, vocalen

Links: