6:33 & Arno Strobl – The Stench From The Swelling (A True Story)

6:33 & Arno Strobl – The Stench From The Swelling (A True Story)
Season Of Mist, 2013

Een collaboratie tussen het Parijse 6:33 en Arno Strobl van Carnival In Coal leidde in 2012 al tot de EP Giggles, Garlands And Gallows die weer zorgde voor een lange tour met Devin Townsend. Vreemd genoeg (mijn inziens) scoort dit full-length album onder andere in Hardrock Magazin 10/10 en bij andere (maga)zines een dikke negen (en een half). Maar, als je Devin Townsend en zijn bands hebt, waarom zou je een directe kloon dan zo hoog laten scoren?

Voor ik de rest ontleed eerst maar even de tenenkrommende cover van The Supermen Lovers wat aandacht geven. Ik ben geen fan van het origineel, maar om er een soort metalgospel van te maken vind ik ook niet zo’n strak plan.

Feit is wel dat het album lekker opent, daar valt behalve het copycat-gebeuren niets op aan te merken. I Should Have Known Her Name Was Boogie is een gaaf nummer met moderne uptempo jazzcomposities, elektronische invloeden en echt wel ingenieuze circusmetal. Met recht wel het beste nummer van The Stench From The Swelling.

De opvolgende tracks zijn van het zelfde kaliber en wijzen allemaal met hun neus in dezelfde richting. De composities zijn machtig, inventief en vol, ook daar geen aanmerkingen over. Van samba en Zuid-Amerikaanse (of latin) invloeden tot freakmetal, met vlagen is het een topalbum. Echter blijft het grote probleem (denk ik) dat de band te veel een kloon is van Devin Townsends’ werken, vandaar minimaal vijftien punten onder de honderd (slechte Supermen Lovers-cover inbegrepen).

Tracklisting:
6:33 & Arno Strobl - The Stench From The Swelling (A True Story)

  1. I Should Have Known Her Name Was Boogie
  2. Burn-In
  3. I Like It
  4. The Stench From The Swelling
  5. Starlight
  6. Giggles, Garlands, And Gallows Part I: Order Of The Red Nose
  7. Giggles, Garlands, And Gallows Part II: M.I.D.G.E.T.S.

Line-up:

  • Arno Strobl – Zang
  • Nicko – Gitaar, Keyboards, Programmering, Achtergrondvocalen
  • Dietrisch Von Schtrudle – Drumprogrammering, Keyboards
  • S.A.D. – Bas
  • Mister Z – Keyboards, Saxofoon, Programmering
  • Rorschach – Voor- en achtergrondvocalen

Links: