Seth – The Howling Spirit

Seth – The Howling Spirit
Season Of Mist, 2013

Beter laat dan nooit is een uitdrukking die vaak gebruikt wordt. Zo ook bij het beginnen van deze recensie van het laatste album van Seth dat in juni verscheen. In het begin van 2014 zal er een clip verschijnen van deze band en daarom nemen we The Howling Spirit nog onder de loep.

Deze Fransen breken in ieder geval geen snelheidsrecords op deze plaat, The Howling Spirit is vooral gericht op de sfeer. De blackmetal wordt heel slepend gebracht met een nadruk op dissonantie die me doet denken aan Deathspell Omega, al ligt het er niet zo dik bovenop als bij laatstgenoemde. Seth houdt de boel namelijk nog redelijk toegankelijk en soms zelfs vrij melodieus.

Met een laag tempo krijg je al snel dat de muziek monotoon wordt, maar Seth zorgt ervoor dat de muziek boeiend blijft door er sporadisch een snellere passage in te gooien. Ook zijn er akoestische gitaarintermezzo’s en een gastbijdrage van Kvohst van onder andere Beastmilk en Hexvessel op One Ear to the Earth, One Eye on Heaven. Deze man heeft een prachtige stem en lijkt alles beter te kunnen maken, want hier trapt hij het nummer ook naar een hoger niveau.

Het predicaat wat The Howling Spirit van mij krijgt is ”degelijk”. In Frankrijk zelf wordt er namelijk al interessantere blackmetal gemaakt door bands als Deathspell Omega en Blut Aus Nord. De plaat luistert wel lekker weg, maar nergens wordt het echt geweldig. Dit komt doordat Seth voor de zwarte metalen middenweg kiest en niet buiten de gebaande paden gaat.

Tracklisting:
Seth - The Howling Spirit

  1. In Aching Agony
  2. Killing My Eyes
  3. One Ear To The Earth, One Eye On Heaven
  4. Howling Prayers (Act I)
  5. He Whose Heart Is Heavy With Sin
  6. Ten Barrels (A Scourge For The World, A Plague For His Soul)
  7. Scars Born From Bleeding Stars
  8. Howling Prayers (Act II)
  9. Mort-luisant
  10. Dicing With Death

Line-up:

  • Black Messiah – Zang
  • Cyriex – Gitaar
  • Heimoth – Gitaar, Keyboard
  • Eguil Voisin – Bas
  • Alsvid – Drums

Links: