Disparaged – And Babylon Fell

Disparaged – And Babylon Fell
Apostasy Records, 2013

‘Dis’ in een groepsnaam was vooral in de nineties een soort gimmick. Er werd behoorlijk wat gedist in metalland, in 1999 vaardigde Zwitserland zijn dis-band (Disband, bestaat die al?) af. Die neemt sindsdien rustig de tijd om erop toe te zien dat zijn materiaal op elk album consequent op niveau blijft. Voor hun vierde schijf namen de neutralisten vier jaar de tijd. Dat is meestal een goed teken.

Nog een beter teken is dat hun op beukende basdrumartillerie geschoeide belegerende deathmetal weerom de perfecte balans tussen platwalsende midtempo tanks en ijlings over de loopgraven scherende spitfireakkoorden vindt. In een robuuste kanonsound krijgen gitaar en drum evenveel buskruit om volop ten strijde te trekken. Terwijl de onvermurwbare basdrum- en blasttroepen dekking geven, trekken de gitaarlegionairen hun molestatiemassa’s open en blinkt verfijnd leadzilver de riffbajonetten op. Tegenwoordig zit er zelfs regelmatig een epische sampleformatie onder. Wanneer ze daarover machtige leadbanieren spuien, krijg je geregeld een Amon Amarth-gevoel (Approaching Underworld, Bleed For Me). Een gelijkaardige referentie hoor terug in de woestere riffs van een My Burning Friend. Bij de wat lichtere akkoorden met de blasthagels ga je dan weer aan Panzerchrist denken (Those Marked By The Beast).

Variatie heet dat en daar grossieren de gebalde en catchy deathmetalsongs in. Zowel in tempo als in riffstijl (van episch naar rammend tot bestormend). Al dan niet aangevuld met melodie. Apart zijn grunt en scream niet zó dominant. Vandaar dat ze vaak de krachten bundelen tot een gewelddadige tweeloop. Laat er geen dispuut over bestaan: als je al die elementen zodanig kan distilleren tot een organisch discours met beresterke bazookasound zonder overdaad, dan zou je voor minder vallen voor deze distinctieve Babylonië-dissecteerders.

Tracklisting
Disparaged-And Babylon Fell

  1. And Babylon Fell
  2. Depopulate
  3. Flesh Of The Soulless
  4. The Urge To Kill
  5. Approaching Underworld
  6. My Burning Friend
  7. Voices Of Rejection
  8. Bloodloss
  9. Those Marked By The Beast
  10. Bleed For Me
  11. Sons Of The Ancient
  12. This Aching Heart
  13. The Second Coming

Line-up:

  • Adrian Scheiber – Vocalen, basgitaar
  • Ralph Beier – Gitaar
  • Tom Kuzmic – Gitaar, vocalen
  • Deniz Lebovci – Drums

Links: